1 ay sonra geri adım attı
Cep telefonlarına vergi ikinci kez rafa kalktı. Ekonomi Bakanı Zeybekci, ‘Vergisi değişecek’ açıklamasından 1.5 ay sonra, bu kez “Ek gümrük vergisi asla olmayacak” şeklinde konuştu.
İthalatı patlayan cep telefonu, tablet gibi elektronik ürünlerde planlanan ek vergi uygulaması yılan hikayesine döndü. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Temmuz ayı başında düzenlediği bakanlığının son 18 ayını değerlendirdiği basın toplantısında, önümüzdeki dönemde elektronik ürünlere ek gümrük vergisi getirileceğini açıklamıştı. Ekonomi Bakanı, “Önümüzdeki 1 ay içinde ilave gümrük vergilerinde özel tedbirler alınacak. Elektrik, elektronik, cep telefonu ve tablet bilgisayar gibi ürünlerde ek vergi geliyor. Önümüzdeki 1-2 ay içinde özel ürün gruplarında gümrük vergilerinde, ilave gümrük vergilerinde özel tedbirlerle karşılaştığını göreceğiz. Özel ürün gruplarında elektrik, elektronik, tablet ve cep telefonları da var; kimya grubu üzerinde de çalışıyoruz” demişti.
Aslında benzer bir açıklamayı da yerli üreticileri desteklemek üzere 2014 yılı sonunda yapmıştı. Zeybekci, Türkiye’ye gelen cep telefonu, bilgisayar ve elektronik aletlere anti-damping vergisi getireceklerini duyurmuştu.
‘Asla olmayacak’ dedi
Nihat Zeybekci dün sürpriz bir açıklamayla, tablet, cep telefonunda fiyat artırıcı ek gümrük vergisi, telafi edici vergi uygulamasının asla olmayacağını söyledi. Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye-Irak İş Konseyi toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, cep telefonu ve tabletlerin Türkiye’de üretilmesini teşvik eden kararlarının bulunduğunu ifade etti.
Ne değişti?
Bakan Zeybekci açıklamalarında, yılda 14 milyon adet cep telefonu ithalatı yapıldığına işaret ederek, “Cep telefonu tüketiminde haddini aşan bir tüketim toplumu haline gelmişiz” ifadesini kullanmıştı. Getirilecek vergi oranının, beklentilerden çok daha düşük olacağını ifade eden Zeybekci, “Ürünün giriş fiyatına göre kademeli oran belirlenecek” demişti. Bakan’ın açıklaması sonrasında herkesin merak ettiği konu, oranın ne olacağıydı. Yerli üreticilerin yüzde 30 ek vergi istediği uygulamanın, 5 yıl süreceği belirtiliyordu.
Vergi yükü ağır
- Katma Değer Vergisi (KDV) % 18
- Özel İletişim Vergisi (ÖİV) % 25
- Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) % 25
- BTK Ruhsat Ücreti 13.2 TL
- İlk aboneliklerde 34 TL ÖİV
Yeni vergi değil yerli üretimi teşvik isteniyor
Bilişim ve elektronik sektörü, ‘Kaçakçılığı artırır’ diye ek vergi uygulamasına karşı çıkmıştı. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği Başkanı Sinan Ekşi, hali hazırda yüzde 25 ÖTV ve yüzde 18 KDV’ye tabi olan cep telefonlarının ithal maliyetinin daha da artırılmasının yurda kaçak yollarla giren telefon sayısını yükseltip vergi kaybına yol açabileceğine dikkat çekmişti. Türkiye Bilişim Derneği Başkanı İlker Tabak da, “ek vergi” yükünün gündeme getirilmesini doğru bulmadıklarını belirterek, “tüketimi azaltıcı önlemleri” ön plana çıkarmaktan çok “üretimi arttıracak adımlar” atılmasının daha önemli olduğu görüşünü paylaşmıştı.
Telefondan en fazla vergi alan ülkeyiz
Dünya GSM Birliği’nin Mobil Sektöründeki Vergiler Raporu’na göre Türkiye yüzde 41.2 oranıyla telefon ve iletişimde uygulanan vergiler konusunda listenin ilk sırasında yer alıyor. Türkiye’yi 38.5 ile Ürdün ve Afrika ülkesi Gabon takip ediyor. Akıllı telefonda en az vergi ödeyen ülke ise yüzde 20.5 oranıyla Kenya. Dünya GSM Birliği’nin 2007’de yayınlandığı raporda Türkiye yine en fazla vergi veren listesinde birinci olmuştu.
Kaynak:Gazetevatan