1 trilyon dolarlık korku!

işte piyasaları allak bullak eden senaryo!

1 trilyon dolarlık korku!

BIS´in yıllık raporunda, şirketleri, bireyleri ve kamu sektörünü aşırı gevşek para politikalarının uygulandığı dönemi iyi değerlendirememekle suçlayarak, şimdi sona eren bu dönemde ekonomik düzenlemelerin yapılamadığı gibi bunların ertelendiği ve yeni mali gerilimlerin ortaya çıktığını açıkladı. BID ABD´de de tahvil faizlerinin yüzde 3 düzeyine çıkmasının Fed haricindeki tahvil sahiplerine 1 trilyon dolar zarar vereceğini, bunun ABD GSYİH´sının yüzde 8´ine eşit olduğunu vurguladı. Diğer gelişmiş ekonomilerde de bu zararın büyük olacağını vurgulayan BIS, Fransa, İtalya, Japonya ve İngiltere için bu zararın GSYİH´nın yüzde 15 ile yüzde 35 arasında değişeceğinin hesaplandığını açıkladı. BIS, "yerli ve yabancı bankalar bu zarara uğrayacaklar arasında olacağı için, faiz artışları dikkatle uygulanmazsa, mali sistemin istikrarına büyük risk oluşturabilirler. Merkez bankalarından parasal genişlemenin sona ermesinden önce bu konuda açık bir iletişim yapılması kritik önem taşıyor" dedi.
Fed Başkanı Ben Bernanke´nin varlık alım programının yavaşlatılacağını açıklamasının ardın tahvil faizleri yükselmeye başladı. Ancak BIS, tahvil faizlerinin çok kısa sürede yüzde 3´e çıkmayacağını, ancak gene de dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, 1994 de gelişmiş ekonomilerde bir yıl içinde faizlerin 200 baz puan arttığını hatırlattı.
Sıkı ekonomik politikaların ters tepebileceği görüşlerini kabul etmeyen BIS, ülkelerin borçlarını sürdürülebilir bir düzeye getirmeleri gerektiğini, çünkü sadece büyümeyle bu işin çözülemeyeceğini kaydetti.