100 milyon dolarlık dizi ihracatı

Türk dizileri yabancılarında gözdesi oldu

100 milyon dolarlık dizi ihracatı

Son yıllarda Türk dizileri Ortadoğu, Kuzey Afrika, Türk Cumhuriyetleri ve Balkanlar'da izlenme rekorları kırıyor.

Ortadoğu ve Balkanlar'ı saran Türk dizisi modası, Pakistan ve Vietnam'a kadar uzandı. Yılda 100 milyon dolarlık dizi ihraç ettiğimizi söyleyen atv Genel Müdürü Gürses, "Amerikan dizileriyle yarışıyoruz" dedi.

Sabah'tan Sinan Özedincik'in haberine göre; Yayın saatlerinde buralarda adeta hayat duruyor. İşadamları bile toplantılarını dizilere göre ayarlıyor. Son olarak Pakistan ve Vietnam bu kervana katıldı. Senaryo ve format için Amerika yapımcılarla temasa geçince, dizilerimiz 4 kıtaya yayıldı. Satışlar, kanal, yapımcı firma ve varsa aracı şirket tarafından yapılıyor. Fiyatlar ise bölüm başına 15 ila 150 bin dolar arasında değişiyor. Türkiye'den yurtdışına dizi satışı pazarı yılda yaklaşık 100 milyon doların üstüne çıktı.

Dizilerimizi kaç ülkeye ihraç ediyoruz?

Diziye göre değişiyor. Ancak atv açısından bakarsak Ezel'i 47 ülkeye sattık. 2011'de 76 ülkede 150 milyon kişi 10 bin 500 saatten fazla Türk içeriği izledi. Hollywood ve Latin Amerika içerikleri ise 100'den fazla ülkeye ihraç ediliyor. Ancak Türk dizilerinin ortalama dakika başına satış geliri yüksek. Toplam gelirimiz Amerika'yla yarışıyor.

Bu talep, ne kadarlık bir gelir yaratıyor?

2012'de 100 milyon doları buldu. Yapımcı satışlarını da katarsak, son 3 yıldır atv bu alanda en fazla gelir elde eden firma oldu.

atv olarak size en ilginç talep hangi ülkeden geldi?

Bizi en çok Ezel'in Vietnam'da yayınlanması ve Ermenistan'a da format haklarının (senaryoya sadık kalarak dizinin yeniden çekilmesi) satılması şaşırttı. 2013 Pakistan için adeta Türk yılı olacak. Ülke kanalları çeşitli Türk dizilerini ilk çeyrekte lisansladı.

2013 için beklentiniz nedir?

2012'de geçmişte yayınladığımız güçlü diziler Sıla, Beyaz Gelincik, Unutulmaz, Aşka Sürgün, Asmalı Konak, Adanalı, Gönülçelen ve Hatırla Sevgili'yi farklı bölgelere sattık. Bu yıl 2012 satış gelirimizin üzerine çıkmak bizim için güzel bir sonuç olacak.

Amerikan yapımcılara pazar kaybettirdik

Türk dizileri artık Avrupa'ya rahatlıkla pazarlanıyor. Amerika'ya da satabiliyor muyuz?


Dizilerimizin en kolay girdiği pazarlara baktığınızda Türkiye'den ekonomik olarak daha küçük olduklarını görüyoruz. Bunlar yapım anlamında gerimizde olan ülkeler. Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri ve Doğu Avrupa içeriklerinin de kalite anlamında çok önündeyiz. Amerika için ise bu durum çok farklı. Eğri oturup doğru konuşmak gerekirse bu ülkelerde ortaya çıkan yapımlar bizden daha iyi. Yurtdışına satış daha dizi senaryo aşamasındayken düşünüldüğü için algıları da çok yüksek. Elbette uzun vadede bu bölgelere de girmek istiyoruz. Ancak her yere hazır içerik satmak hemen mümkün olmuyor. Bu bölgelere de senaryolarımızı (format haklarımızı) satar hale geldik. Artık Amerikan dizilerini satan firmalar, pazar kaybettikleri için bize gelip şikâyet ediyorlar. Öte yandan bizim işlerimizi yeniden çekerek pazarlamak istiyorlar.


Haberin devamı için tıklayın