107 yaşındaki borsacıdan yatırım tüyoları

Hangi şirketlere yatırım yapmalı, nelerden uzak durmalı?

107 yaşındaki borsacıdan yatırım tüyoları

New York merkezli finansal danışmanlık şirketi Kahn Brothers'ın kurucularından Irving Kahn, 107 yaşını kutlamadan önce Wall Street Journal gazetesindeki röportajda yatırım sırlarını paylaştı.

BORÇ PARAYLA YATIRIM YAPMADI

Buna göre Kahn'ın portföyünün yarısından fazlası borsada. Ancak Kahn, bugüne kadar asla borç parayla yatırım yapmamış. 84 yıllık deneyimiyle konuşan Kahn, "Elinizde çok fazla parayla işlem emri verirseniz, yanılma payınız artar" diyor.

Kahn en çok tarım sektörü hisselerini sevdiğini dile getiriyor ve "Güneş sizin için elinden gelenin en iyisi zaten yapıyor" sözleriyle devam ediyor.

DEV ŞİRKETLER YERİNE KÜÇÜK ŞİRKETLER

Kahn, yatırımcılara dev şirketler yerine küçük şirketlere yönelmeleri tavsiyesinde bulunuyor.

Kahn, bireysel yatırımcıların bilmedikleri alanlara yönelmemeleri durumunda kurumsal yatırımcılardan daha başarılı olabileceğini söylüyor.

1928'TE MESLEK HAYATI BAŞLADI

Kahn, meslek hayatına 1928 yılında Hammerschlag, Borg & Co. adlı küçük bir şirketin işlemci asistanı olarak New York Borsası'nda başladı. Ardından, araştırma birimine geçti.

Kahn'ın bir sonraki durağı ise ABD'nin en büyük ve ünlü emlak şirketlerinden H. Hentz & Co. oldu.

GRAHAM'IN ÖĞRENCİLERİNDEN

Kahn, ünlü yatırımcı Warren Buffett ile birlikte borsada değer yatırımı fikrinin babası olarak kabul edilen Benjamin Graham'ın öğrencilerinden.

HALA MERAKLI

Röportajı yapan köşe yazarI Jason Zweig, yaşlı gurunun merak duygusundan hiçbir şey kaybetmemiş olduğuna ve piyasaya dair herşeyden haberdar olduğuna dikkat çekti. Oysa Kahn yaş itibariyle görme ve işitme
duyularını kaybetmiş.