12 bankaya ŞOK!

İşte bankalara kesilen cezalar...

12 bankaya ŞOK!

Rekabet Kurulu, Türkiye'de faaliyet gösteren 12 banka hakkındaki soruşturmada kararını verdi. Buna göre, mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ''Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar'' maddesinin ihlal edildiği belirlendi.
Rekabet Kurumu'nun internet sitesinden yapılan duyuruya göre, Türkiye'de faaliyet gösteren 12 bankanın mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında anlaşma veya uyumlu eylem içerisinde bulunmak suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesini ihlal edip etmediğinin tespiti amacıyla yürütülen soruşturma tamamlandı.
Soruşturma, kredi kartı ihraç eden bankaların kredi kartı alışveriş ve gecikme faizi oranlarını da kapsayacak şekilde faiz oranlarını anlaşarak belirlediği iddiaları üzerine, Kurul'un, mevduat, kredi ve kredi kartı olmak üzere tüm faiz oranlarının birlikte belirlenip belirlenmediği yönünde başlattığı ön araştırma sonucunda açılmıştı.
Duyuruda, şu bilgilere yer verildi:
''Soruşturma safhasında, soruşturulan 12 banka tarafından, mevduatta uygulanacak azami faiz oranlarının ve kredi faizinde yapılacak artışların birlikte belirlenip belirlenmediği, henüz ilan edilmemiş faiz oranı değişikliklerinin rakiplere bildirilmesi, rekabete duyarlı, geleceğe yönelik stratejik bilgilerin rakiplerle paylaşılması yoluyla fiyat koordinasyonu yapılıp yapılmadığı, kredi kartına ilişkin ücret ve komisyonlarda fiyat artışı konusunda uzlaşma yapılıp yapılmadığı, kamu sermayeli bankaların kamu mevduatı ihalelerinde danışıklı teklif verip vermediği incelendi.''
Rekabet Kurulu'nca dosyanın müzakeresi sonucunda, mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesinin ihlal edildiğinin belirlendiği kaydedildi.

BANKALARIN CEZASI KESİLDİ

Rekabet Kurulu, hakkında soruşturma yürüttüğü 12 bankaya, mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ''Rekabeti sınırlayıcı anlaşma uyumlu eylem ve kararlar'' maddesini ihlal ettikleri gerekçesiyle toplam 1 milyar 116 milyon 957 bin 468,76 lira ceza verdi.
Rekabet Kurumu'nun internet sitesinden yapılan duyuruya göre, Türkiye'de faaliyet gösteren 12 bankanın mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında anlaşma veya uyumlu eylem içerisinde bulunmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ''Rekabeti sınırlayıcı anlaşma uyumlu eylem ve kararlar'' başlıklı 4. maddesini ihlal edip etmediğinin tespiti amacıyla yürütülen soruşturma tamamlandı.
Yürütülen soruşturma sonucunda, tespitler ve ilgili taraf savunmaları, toplanan tüm bilgi ve belgeler ile soruşturma raporu, ek yazılı görüş ve sözlü savunma toplantısındaki açıklamalar değerlendirilerek yapılan Rekabet Kurulu toplantısında nihai karar alındı.
Buna göre, mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında Akbank, Garanti, ve Garanti Ödeme Sistemleri AŞ ile Garanti Konut Finansmanı Danışmanlık AŞ'den oluşan ekonomik bütünlük, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Bankası'nın Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesini ihlal ettiklerine oybirliğiyle karar verildi.

HANGİ BANKA NE KADAR CEZA ALDI?

Denizbank, Finans Bank, HSBC Bank, ING Bank, Türk Ekonomi Bankası, İş Bankası'nın ihlal kararı ise oyçokluğu ile alındı.
Kurul, bu nedenle kanunun ilgili maddeleri uyarınca 2011 mali yılı sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirlerinin takdiren, yüzde 1,5 oranında olmak üzere; Akbank'a 172 milyon 165 bin 155 lira, Garanti Bankası ve Garanti Ödeme Sistemleri AŞ ile Garanti Konut Finansmanı Danışmanlık AŞ'den oluşan ekonomik bütünlüğe 213 milyon 384 bin 545,76 lira, Yapı ve Kredi Bankası'na 149 milyon 961 bin 870 lira, idari para cezası verilmesine 3 kurul üyesinin farklı gerekçesi ve oyçokluğu ile karar verdi.
Rekabet Kurulu, 2011 mali yılı sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirlerinin takdiren, yüzde 1 oranında olmak üzere; İş Bankası'na 146 milyon 656 bin 400 lira, Finans Bank'a 54 milyon 21 bin 410 lira, Halk Bankası'na 89 milyon 691 bin 370 lira, Vakıflar Bankası'na 82 milyon 172 bin 910 lira, Ziraat Bankası'na 148 milyon 231 bin 490 lira, idari para cezası verilmesini 4 kurul üyesinin farklı gerekçesi ve oyçokluğu ile kararlaştırdı.
Kurul ayrıca 2011 mali yılı sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirlerinin takdiren, yüzde 0,6 oranında olmak üzere, Denizbank'a 23 milyon 55 bin 396 lira, HSBC Bank'a 14 milyon 875 bin 404 lira, ING Bank'a 12 milyon 72 bin 792 lira, idari para cezası verilmesine 1 kurul üyesinin farklı gerekçesi ve oyçokluğu ile karar verdi.
2011 mali yılı sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirlerinin takdiren, yüzde 0,3 oranında olmak üzere Türk Ekonomi Bankası'na da 10 milyon 668 bin 726 lira idari para cezası verilmesine yine 1 kurul üyesinin farklı gerekçesi ve oyçokluğu ile karar verildi.
Böylece bankalara verilen cezaların toplamı 1 milyar 116 milyon 957 bin 468,76 lirayı buldu.
Söz konusu kararlara ilişkin Ankara İdare Mahkemelerinde yargı yolunun açık olduğu hatırlatıldı.

SORUŞTURMA 2 KASIM 2011'E DAYANIYOR

Rekabet Kurulu, 2 Kasım 2011 tarihli toplantısında Akbank, Finans Bank, HSBC Bank, ING Bank, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Garanti Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ve Ziraat Bankası ile Garanti Ödeme Sistemleri AŞ ile Garanti Konut Finansmanı Danışmanlık AŞ unvanlı teşebbüsler hakkında soruşturma açılmasına karar vermişti.
Soruşturma, kredi kartı ihraç eden bankaların kredi kartı alışveriş ve gecikme faizi oranlarını da kapsayacak şekilde faiz oranlarını anlaşarak belirlediği iddiaları üzerine, Kurul'un, mevduat, kredi ve kredi kartı olmak üzere tüm faiz oranlarının birlikte belirlenip belirlenmediği yönünde başlattığı ön araştırma sonucunda açılmıştı.