14 ilimiz dünyayla yarışıyor!
Düşük orta gelirli düzeyde kalma süresi Çin'de 17 yıl iken, Bulgaristan ve Türkiye'de 50 senenin üstünde.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), 'orta gelir tuzağı' kavramını incelediği 'Orta Gelir Tuzağı'ndan Çıkış: Hangi Türkiye- - Makro / Bölgesel / Sektörel Analiz' isimli raporunu yayımladı.
Raporun tanıtımı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, bu raporla Türkiye'de ilk defa bölgesel bazda orta gelir riskinin değerlendirilmesinin yapıldığını söyledi.
Türkiye'nin dünyanın büyük ekonomileri ile yarışan 14 ili, yoksullukla karşı karşıya olan 27 ili olduğu bilgisini veren Onatça, 'Patates cipsi mi üreteceğiz, bilgisayar çipi mi? Türkiye hangi yöne gidecek?' diye sordu.
Türkiye'de kişi başına düşen ortalama eğitim süresi 7,2 yıla yükseldi
Rapor, 'ülke ve bölgelerin orta gelir bandında sıkışıp kalması' olarak tanımlanan 'Orta Gelir Tuzağı' riskinin bölgesel ve sektörel açıdan değerlendirmesini yapıyor.
Rapora göre Türkiye, orta gelir düzeyinde görece çok uzun süre geçirdi. Düşük orta gelirli düzeyde kalma süresi Çin'de 17 yıl iken, Bulgaristan ve Türkiye'de 50 senenin üstünde görüldü.
Türkiye düşük-orta gelir düzeyine 1955'te ulaştı ve ancak 50 yıl sonra, 2005 yılında yüksek-orta gelir düzeyini yakalayabildi. Türkiye'nin orta gelir bandı içindeki serüveni göreceli olarak en uzun süre almış olan Bulgaristan ve Kosta Rika ile birlikte üç ülkeden birisi.
Türkiye'nin orta gelir seviyesinden çıkıp üst gelir grubunda yer alan ülkeler arasına girememesinin önemli nedenlerinden birisi ise, iş gücünün nitelik düzeyine bağlı olarak iş gücü verimliliğinin düşük olması. Türkiye ekonomisine yön veren büyük kentlerde iş gücü verimliliği dünya kentlerinin gerisinde.
Raporda yer alan bir diğer veri ise eğitim süresine ilişkin. Buna göre, 1960 yılında Türkiye'de ortalama eğitim süresi 2,14 yıl iken 1990'lı yılların sonunda 6 yıla çıktı. 2011 yılında ise kişi başına düşen ortalama eğitim süresi 7,2 yıla yükseldi.