15 bin TL'lik otomobil Türkiye'de satışa çıkıyor
Hintli Bajaj şirketi dünyanın en ucuz aracını önümüzdeki hafta Türkiye’de satışa sunuyor.
Türkiye’de Kuralkan Holding çatısı altında temsil edilen ve dünyanın sayılı motosiklet üretici markalarından biri olan Hintli Bajaj’ın 4 tekerlekli 4 kişilik yeni aracı (Quadricycle-motosiklet motoruyla çalışan dört tekerlekli küçük taşıt) Qute 15 bin lira fiyat etiketiyle Hindistan’dan bile daha önce dünyada ilk kez Türkiye’de satışa sunuluyor. Motosiklet olarak Türkiye’ye giriş yapacak aracın motorunun dışında Otomobilden pek bir farkı bulunmuyor.
NANO YAPAMAMIŞTI
Türkiye’nin ardından dünyanın 16 ülkesinde satışa sunulacak aracın lansmanı çarşamba günü Hintli Bajaj’in ve Kuralkan Holding’in üst düzey yöneticilerinin katılımıyla İstanbul’da gerçekleşecek. Lansman öncesi araçla ilgili yaptığım incelemede, 4 kişilik bu araç Avrupa 4 tekerlekli motosiklet yönetmeliğine uygun ilk Hint malı araç. Bajaj Qute ekonomik, kolay erişilebilir şehir içi veya köy/kasaba/ilçe hayatı için yeni bir mobilite çözümü niteliğinde sıra dışı bir girişim olarak kabul ediliyor. Zamanında Anadolu’yu kasıp kavuran 3 tekerlekli triportörlerin bir nevi evrimsel uzantısı demek yanlış olmaz. Vatandaşı Hintli Tata’nın bir dönem uğraştığı ama uluslararası pazarlara güvenlik özellikleri nedeniyle çıkartamadığı Nano’da yaygın biçimde yapamadığını Bajaj bu yolla gerçekleştirmeyi amaçlıyor.
NORMAL EHLİYET YETER
Avrupa Quadricycle standartlarına uyumlu ve hızı saatte 70 kilometre ile sınırlı araçta 13 beygir gücünde 217 cc’lik su soğutmalı motosiklet motoru bulunuyor. Bajaj bu ürünü triportörlerin evrimi olarak görürken, ucuz taşıtların da güvenli olabileceğini kanıtlalmayı amaçlıyor. Quadricycle tipi araçlar Afrika ve Güney Asya ülkelerinde toplu taşıma için de sıkça kullanılıyor. Kullanmak için ise motosiklet ehliyeti gerekmiyor yani otomobil ehliyeti tamamen yeterli. Türkiye distribütörü olan Kuralkan Holding’in motosiklet üretimi yaptığından yola çıkarak ‘Acaba bu araç Türkiye’de üretilir mi?” sorusuna yönelik olarak ise şu aşamada gündemde olmadığını öğreniyoruz. Kimbilir kısa sürede belkide üretilebilir.