200 bin işçiye zam!

İşte büyük pazarlıktan çıkan oran!

200 bin işçiye zam!

Kamuda çalışan yaklaşık 200 bin işçi adına Türk-İş ile hükümet arasındaki zam pazarlığı uzlaşma ile sonuçlandı. Kamu işçisine 2013 yılı için ilk ve ikinci altı aylık dönemler itibarıyla yüzde 4+4 zam yapıldı.

2014 yılında ise kamu işçisine yüzde 3+3 oranında zam verilecek. Ayrıca maaşı 1850 liranın altında olanlara 200 TL seyyanen zam yapıldı. Ancak bu seyyanen, 1850 TL’yi geçmeyecek şekilde uygulanacak. Örneğin maaşı bin 700 lira olan kamu işçisi seyyanen 150 liralık fark alacak.

Seyyanen zamdan 42 bin kamu işçisi yararlanacak. Ücretlerin enflasyonun altında kalması halinde enflasyon farkı ödemesi yapılacak. Halen 155 TL olan sosyal yardımlar da 180 TL’ye çıkacak. Buna göre sosyal yardımlarda 25 liralık iyileşme oldu. Ayrıca sosyal yardımlar, her altı aylık dönemde maaş artış oranında zamlanacak. Anlaşma ile sonuçlanan toplu sözleşmeden yaklaşık 200 bin kamu işçisi yararlanacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Türk-İş yönetimi arasında 3 haftadır süren toplu sözleşme görüşmeleri, anlaşma ile sonuçlandı. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, seyyanen zam ile yüksek maaş alanla düşük maaş alan kesim arasındaki makası daraltmayı hedeflediklerini söyledi. Bakan Çelik, seyyanen zam alanların aynı zamanda yüzde 4’lük zammı da alacağına dikkat çekerek bu gruptakilerin zam oranının çok daha yüksek olacağını kaydetti. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu da yoğun müzakeler yürüttüklerini belirterek her zaman dört dörtlük sonuç elde etmenin mümkün olmadığını belirtti. Kumlu, Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in çabalarıyla bu noktaya geldiklerini söyledi.

Hükümet ile daha önce üç kez bir araya geldiği Türk-İş’e birinci yıl ilk altı ay için yüzde 4 zam, ikinci altı ay için ise yüzde 3 zam teklif edilmişti. Ayrıca bin 800 liranın altında maaş alanlar için 150 Türk Lirası seyyanen zam önerisi yapılmıştı. Yapılan görüşmelerin ardından zam oranı bir puan yukarı çekilirken, seyyanen zam miktarı da 50 TL arttı. Zamlarla birlikte kamudaki en düşük işçi ücreti 1100 TL oldu.