2014 balon yıl olacak

Roubini ile Faber, 2014 yılında her yerde balon görüyor

2014 balon yıl olacak

2014 yılına girerken, Asya'nın görünümüne ilişkin tek şey açık: Hiç kimsenin, bu bölgeye karşı bir tahmini yok.

Bu durum, yıllık tahminleri oldukça ilgi çeken ünlü yatırım gurusu Marc Faber ve Kahin Nouriel Roubini'yi de kapsıyor. 2008 krizini tahmin eden New York'lu ekonomist Roubini, 2014 yılında Avustralya, Çin, Hong Kong, Hindistan, Endonezya, Yeni Zelanda, Singapur ve Türkiye'de varlık balonlarının şişmesini bekliyor. Eğer tahminleri doğruysa, 2015 yılında pek çok kişi evsiz kalacak.

Ünlü Yatırım Gurusu Marc Faber ise, sanattan tahvillere, emtialardan hisse senetlerine kadar her şeyin aşağı geleceğini öngörüyor. Faber, aynı zamanda Amerikan Merkez Bankası ile diğer merkez bankalarının sıfır-faiz politikalarının dünyaya çöküşe götürmesinden endişe ediyor.

Asya Baharı: Hükümetlerin Tunus ve Mısır'daki gibi düşmesini beklemiyorum. Fakat zengin ve fakirler arasında giderek büyüyen uçurum, yükselen fiyatlar ve yolsuzluk soruşturmaları, orta sınıfın yabancılaşmasına neden oldu. Tayland ve Bangladeş'teki politik çatlaklar sokak şiddetine dönüştü. Japonya Başbakanı Abe'nin ülkede nükleer reaktörleri denemesinden endişe ediliyor.

Çok daha fazla faktörün 2014 yılında yatırımcıları şaşırtması bekleniyor. Ve dünyadaki en büyük risklerin Faber ile Roubini'nin dikkat çektiği riskler olarak görülüyor. Özellikle Asya'da sakin bir yıl bekleyenlerin hayal kırıklığı yaşamaya hazır olması gerektiği ifade ediliyor.