25 ülke 25 darbe!

Affetmediler...

25 ülke 25 darbe!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, yaklaşık 5 yıldır ekonomik ve siyasi krizlerle mücadele ederken Avrupa Birliği'nin (AB) durumuna kayıtsız kalmadı. Söz konusu kuruluşlar Avrupa'da 25 ülkenin notunda negatif anlamda değişikliğe gitti. Sadece 4 Avrupa ülkesi negatif notlardan etkilenmedi.

ABD merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Egan-Jones da Almanya'nın notunu aşağı çekmişti.

Notu kırılan ülkeler; Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa, İspanya, Portekiz, Hollanda, Yunanistan, Rum Kesimi, Avusturya, Malta, Slovakya, Slovenya, Belçika, İrlanda, Romanya, Bulgaristan, Letonya, Litvanya, Lüksenburg, Macaristan, Hırvatistan, İsveç ve Estonya oldu.

Notunda olumsuz değişiklik olmayan 4 ülke ise Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Finlandiya, Danimarka oldu.

Kredi derecelendirme kuruluşlarından "sıfırcı hoca" olarak tanımlanan Moody's sadece geçen yıl 6 Avrupa ülkesinin notunu düşürdü. Söz konusu kuruluş, İtalya 'nın kredi notunu A2'den A3'e, İspanya'nınkini A1'den A3'e, Portekiz'inkini Ba2'den Ba3'e indirdi. Kuruluş, Slovakya ve Slovenya'nın kredi
notlarını da A1'den A2'ye; Malta'nınkini de A2'den A3'e düşürdü.

İspanya'nın kredi notunu 2 kademe, diğer 5 ülkenin kredi notlarını ise birer kademe düşüren Moody's, söz konusu ülkelerin görünümlerini ise "negatif”e çevirdi.

S&P ve Fitch geçen yıl 9 Avrupa ülkesinin notunu kırdı

Kredi derecelendirme kuruluşlarından Standard & Poor's (S&P) ise 2012 yılında Fransa ve Avusturya'nın kredi notunu AAA'dan AA'ya düşürdü.

Not indirimlerinden nasibini alan diğer ülkeler ise İtalya, İspanya, Portekiz, Kıbrıs Rum kesimi, Malta, Slovakya ve Slovenya oldu. S&P, benzer bir şekilde Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) AAA olan kredi notunu bir kademe düşürerek AA'ya çekti.

Fitch ise geçen yıl İtalya, İspanya, Belçika, Kıbrıs Rum kesimi ve Slovenya'nın kredi notlarını indirmişti.

Fransa'nın kredi notunu en iyi seviye olan AAA'dan bir basamak indirerek AA+'ya çeken Fitch, ülkenin görünümünü ise durağan olarak belirledi.

2013 YILINDA NOT KIRMALAR DEVAM EDİYOR

Geçen yıl Avrupa'nın güçlü ülkelerinde yaşanan bu not değişiklikleri 2013 yılında da devam etti. Son günlerde Avrupa'nın güçlü ülkelerinin notları kırılmaya devam ediliyor. Notları düşürülen ülkeler arasında Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Portekiz gibi ülkeler bulunuyor. Bütün bu ülkelerin yanı sıra son olarak Fitch 2 gün önce Fransa'nın notunu da kırdı. Fitch Fransa'nın kredi notunu 'AAA'dan 'AA+"ya düşürürken, görünümü "durağan" olarak açıkladı.

Fitch, not indirimine gerekçe olarak, Avro bölgesinde devam eden krize bağlı olarak ülke ekonomisindeki belirsiz görünüm ve yapısal reformlara duyulan ihtiyacı gösterdi.

Ayrıca kuruluş nisan ayında İngiltere'nin AAA olan kredi notunu, AA 'ya çekti. Fitch İngiltere'nin kredi notunu bir basamak düşürmesiyle ilgili, ülkenin ekonomik ve mali görünümün zayıf olduğunu bildirdi. Söz konusu kuruluş, İngiliz ekonomisinin bu yıl yüzde 0,8, gelecek yıl ise yüzde 1,8 büyüyeceği tahmininde bulundu. Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de önceki ay İngiltere'nin kredi notunu, Aa1'e indirerek bir basamak düşürmüştü.

ABD merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Egan - Jones, ise Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya'nın kredi notunu "A+"dan "A"ya indirdiğını açıkladı. Kuruluş Almanya'nın görünümünü ise negatif olarak belirledi.

Geçen hafta yayınladığı raporda, İtalya ekonomisinin büyümedeki zayıflama ve parasal geçiş mekanizmasında bozulma nedeniyle ülkenin kredi notunu düşürdüğünü açıklayan S&P, ayrıca yine geçtiğimiz haftalarda, Portekiz'in not görünümünü ülkenin "zaten zorlu politika ortamı" içinde olduğunu gerekçe göstererek durağandan negatife çevirdi. Yapılan açıklamada, "Politikada artan belirsizliğin ülkenin ekonomik durumunu etkilemesi ve Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'ndan resmi borç desteğinin zayıflaması durumunda Portekiz'in 'BB' olan kredi notu da düşürülebilir" uyarısında bulunuldu.

Bir diğer derecelendirme kuruluşu Fitch de, Güney Kıbrıs'ın uzun dönemli yabancı para cinsinden kredi notunu geçen ay B'den B-'ye düşürdü ve notun görünümünü negatif olarak belirledi. Güney Kıbrıs'ın uzun dönemli yabancı para cinsinden kredi notunu 26 Mart'tan bu yana izleyen Fitch, not indirimine gerekçe olarak, Güney Kıbrıs ekonomisinin uzun süren belirsizliğini, anlaşma programındaki uygulama ve bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılması üzerindeki riskleri gösterdi.

Ayrıca Fitch son olarak, Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) kredi notunu AAA'dan AA+'ya indirmişti.