30 banka inceleme altına alındı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, tüketici mevzuatıyla bankalar açısından pek çok şeyin değiştiğini belirterek, Tüketici Kanunu'na muhalefet eden bankalarla ilgili inceleme yaptıklarını söyledi.

30 banka inceleme altına alındı

Bankaların, hukuksuz işlemlerine karşı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Müşteriden yasadışı ücret talep eden bankalara ceza kesilecek.

Tüketici Kanunu çıkınca, seri şekilde kredi koşulları kefalet sistemi, geri ödemenin nasıl yapılacağı, faiz tahakkuk gibi düzenlemeler konusunda yönetmelikleri çıkardıklarını hatırlatan Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, "Sözleşmede yer alacak unsurlar vardı, sözleşme ve verilen hizmetlerle bağlantılıydı, onları da tamamladık" dedi. 30 bankaya bunlar kapsamında inceleme başlattıklarını, incelemelerin kredi kartı ücretlerini de kapsadığını kaydeden Aşcı, "Bankaların Tüketici Kanunu'na uyumlarını inceliyoruz. Denetimlerin de amacı cezalandırma değil, rehberlik hizmetidir. Ancak yasadışı görülen bir durum varsa ona göre de cezalar olacak. Bazı bankalarda incelemeler bitti. Yıl sonuna hepsi tamamlanır" diye konuştu.

BDDK DA DEVREDE

Öte yandan, banka personelinin müşteriden ücret talebini yazılı olarak iletmesi gerektiğini belirten uzmanlar, "Bu tür ücretleri sözlü olarak talep eden personel de banka gibi sorumlu tutulur" değerlendirmesini yaptı. Söz konusu ücretlerle ilgili BDDK da kendisine ulaşan tüketici şikayetleri üzerine incelemelerini sürdürüyor.

PARA KESMEYE BAHANE ÇOK

Yeni Tüketici Kanunu ile her türlü ücret, hizmet ve ürün için tüketici onayının alınması zorunluluğu bulunuyor. Yasa, 'para yatırma, dekont, hareket yazdırma, erteleme komisyonu, kredi kartı gecikme bildirimi' gibi başlıklardan ücret alınmasını yasaklıyor. Ancak bazı bankalar yasaların yasaklamasına rağmen birbirinden ilginç isimlerle ücret almaya devam ediyor.

Takvim