4 büyükleri komaya sokan yasa!

Hayalleri yıkan karar yayınlandı. Binlerce şirketin potaya girmesi beklenirken rakam yüzlerceye düştü!

4 büyükleri komaya sokan yasa!
Paralimani.com/ÖZEL HABER

Yeni Türk Ticaret Kanunu hazırlanırken içeriğindeki maddeler Türkiye'nin ve hatta dünyanın en büyük denetim şirketlerinde heyecan yaratmışyı. Aslında içeriğinde bir çok heyecan verici madde olmasına rağmen bunlardan özellikle biri, Ernst&Young, PwC, KPMG, Deloitte gibi dünyada Big Four, yani global olarak bilinen ismiyle 4 büyükleri büyük bir hazırlığa sokmuştu.

TTK'nın ilk halinde Türkiye'deki orta ölçekli şirketlerin tamamına yakını için, bağımsız denetim zorunluluğu getiriyordu. Bu da bırakın Türkiye'nin en büyük 1000 şirketini, binlerce şirketi daha bilançolarını denetleme yükümlülüğ altına sokacaktı.

Aylarca tartışıldı bu madde. Denetim şirketleri, çıkacak diye bekledikleri bu maddeye güvenerek 100'lerce yeni denetim elemanını işe aldı. Öyle ya, bugün 100 denetliyorlarsa bu belki her biri için 300 hatta 500'lere çıkacaktı. Buna yetişebilmek için de eldeki kadrolar yetersiz kalacak, yeni denetim elemanlarını sahaya sürmek gerekecekti. İş ilanları verildi, eğitimler başladı. Yüzlerce yeni denetçi adayı büyük eğitim masraflarıyla sahaya çıkmaya hazırlandı. Fakat 4 büyükleri büyük bir şok bekliyordu.

Çünkü Yeni TTK'nın ilk haline göre değişen maddeleri arasında denetim devlerinin en çok beklediği o madde de vardı.

İşte o madde bugün Resmi Gazete'de yayınlandı ve yürürlüğe girdi.
Yüzlerce denetim elemanını işe alan 4 büyükleri hayal kırıklığına uğratan ve yapılan tüm eğitim harcamalarını boşa çıkaran, şirketleri oldukça ciddi personel gideriyle karşı karşıya bırakan maddenin yeni haline göre sadece 3 kriterden 2'sini karşılayan şirketler bilançolarında denetim yaptırmak zorunda artık.

İşte 4 büyükleri sıkıntıya sokan o maddeler:

Kanuna göre, bağımsız denetime tabi olacak şirketler, aşağıdaki şartlardan en az ikisini iki hesap dönemi üst üste, tek başına veya iştirakleri ile birlikte sağlayan şirketlerdir.

-Aktif toplam 150 milyon TL ve üzeri

-Yıllık net satış hasılatı 200 milyon TL ve üzeri

-Çalışan sayısı 500 kişi ve üzeri

Bu ölçütlerden en az ikisini hem 2011 hem de 2012 yılında aşan şirketler, 2013 yılında bağımsız denetime tabi olacaklardır. Bu şirketlerin Genel Kurulları, Mart ayı sonuna kadar yapacakları Genel Kurul toplantılarında denetçilerini seçmiş olmak zorundadırlar.

28537 No'lu Resmi Gazete'de yayınlanan, 2012/4213 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ne ifade ediyor?

Kaç şirket bağımsız denetim zorunluluğuyla karşı karşıya kalacak?


İşte Paralimani.com bunu hesapladı.

Eğer yasa ilk haliyle geçmiş olsaydı binlerce şirket bağımsız denetim pastasının üzerindeki çilek haline gelecekti. Fakat mevcut haliyle bu kriterlerin ikisini aynı anda sağlayabilen şirketler zaten İSO-500 yani Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşları listesine girebilen şirketler olacak. İkinci 500'de yer alan şirketlerin tamamına yakını bu kriterlerden belki de en fazla 1 tanesini karşılayabiliyor.

İşin denetçiler açısından kötü tarafı ise İSO 1. 500'de yer alan şirketlerin de tamamı bu kriterlerin ikisini aynı anda yerine getiremiyor.

2011 verileri üzerinden yapılan sıralamalara göre 3 kriterden 2'sini aynı anda karşılayan şirket sayısı sadece 381. Üstelik bu rakam daha da azalabilir. Çünkü yasaya göre bu 3'te 2 kuralının aynı anda 2011'le birlikte 2012'de de karşılanmış olması gerekiyor.

Dahası, zaten İSO 1. 500 listesinde yer alan 69 şirket zaten borsaya kote olduğu için mali tablolarını mecburen denetletiyor. Bir de bankalarla kredi ilişkisi olduğu için denetim yaptıran şirketler de düşünüldüğünde denetim pastasına ilave olacak rakamın sadece 300'lerde kalacağı dikkat çekiyor.

Ayrıca küçük denetim şirketlerinin pastadan ucuz fiyatla kapacağı rol de bu rakamı 4 büyükler için daha da aşağıya çekecek.

Büyük hayallerle başlayan yeni TTK denetim masalı da mutsuz sonla yani bugün yayınlanan yasa ile sona ermiş oluyor.