4 yabancı dev gözünü Türkiye'ye dikti!

BDDK'nın kapısında kuyruk oluştu. Aralarında Çinli bir dev de var!

4 yabancı dev gözünü Türkiye'ye dikti!
PARALİMANİ.COM/KULİS HABER

Japonya'dan İtalya'ya, Çin'den İspanya'ya, Körfez'den Rusya'ya bankacılık devlerinin sıraya girdiği Türk bankacılık sistemine olan ilgi bitmek tükenmek bilmiyor. Öyle ki, son 1 ayda lisans için 4 ayrı bankacılık devinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kapısını öğrenildi.

BDDK'nın Türk bankacılık sektöründeki banka sayısını 60'a çıkarmak istediği biliniyor. Son olarak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın geçen ay, güçlü sermaye yapısı olan yabancı gruplara yeni bankacılık lisansı vermeye sıcak baktıklarını açıklamasının ardından geçen 1 aylık sürede, 4 farklı ülkeden bankacılık devlerinin BDDK'nın kapısını çaldığı ve Başkan Mukim Öztekin ile görüştükleri öğrenildi.

ÇİN, İRAN, KATAR VE ARABİSTAN'DAN

BDDK Başkanı'nın kapısını ısrarlı bir şekilde çalan bankalar arasında Bank of China, İranlı bir banka, Suudi Arabistan ve Katar'dan birer bankanın olduğu gelen bilgiler arasında. Söz konusu ülkelerden bankaların temsilcilerinin BDDK Başkanı ile görüştüğü ve lisans için istenilen koşullar, hakkında son bilgileri aldıkları belirtildi. Bankacılık kulislinde önümüzdeki günlerde bu bankalardan bazılarının lisans almasının Sürpriz olmayacağı konuşuluyor. Tük bankacılık sektöründe hala gidilecek çok yolun olması, Türkiye'de hala bankacılık kesimi ile tanışmayan 18 milyon kişinin bulunması ve sktörde kaarlılığın hala yüksek sseviyelerde olamsı yabancı bankaların Türkiye iştahını hep canlı tutuyor.
Bu bankalar arasından Bank of Chiba ise en dikkat çekici olanı. Çünkü Brand Finance tarafından her yıl yapılan dünyanın en değerli bankacılık markalarının sıralandığı listede Çinli kamu bankası Bank of China, 12.86 milyar dolarlık marka değeriyle 14'üncü sırada yer alıyor. Bank of China'nın piyasa değeri ise 132 milyar dolardan fazla.

SON DÖNEMDE SEKTÖRE HANGİ YABANCILAR GELDİ?

Son dönemde dünyanın dört bir yanından Türk bankacılık sektörüne yoğun bir ilgi söz konusu. Son olarak Katarlı Commercial Bank of Katar Abank'ın çoğunluk hissesini alarak Türkiye'ye giriş yaptı. Öte yandan Qatar National Bank'ın Halkbank ile ilgilendiği konuşuluyor. Hollandalı Rabobank bankacılık linası isteğini heer ortamda yenliyor. Rus Sberbank'ın Denizbank'ı satın almasının yanı sıra BDDK'nın bankacılık lisansı vermeye başlamasıyla birlikte Lübnanlı Odebank ve Japon Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ de Türkiye'de bankacılık lisansı aldı. Bunun yanı sıra İspanyol bankası Banco Popular Türkiye'de temsilcilik ofisi açtı.