"500 yıllık Türk köleliği yeter"

Makedon bakandan tepki yaratan 'Türk dizileri' açıklaması

"500 yıllık Türk köleliği yeter"

Makedonya Bilişim ve Kamu Yönetimi Bakanı İvo İvanovski'nin Türk dizileriyle ilgili yaptığı açıklamalar tepki çekti.
Partisinin Manastır'da düzenlediği bir toplantıda, her kanalda Türk dizilerinin çıkmasından memnun olmadığını ifade eden İvanovski, primetime'da en az yüzde 50 oranında yerel yapımların yayınlanması zorunluluğunu getireceklerini söyledi. İvanovski, "Sanırım, 500 yıllık Türk köleliği yetmiştir. Türk yapımcılar bu işi iyi yapıyor. Onları tebrik ederiz. Makedonya'da serbest piyasa yasaları işliyor fakat bizim de yerli yapımcılığı teşvik etmemiz gerekir." ifadelerini kullandı.
Bakan İvanovski'nin açıklamalarına ülkedeki Türk toplumum tepki gösterdi. Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği'nin yanı sıra Türk Demokratik Partisi lideri Kenan Hasip, konuyla ilgili basın açıklaması yaptı. Hasip, "Sayın bakanın kulanmış olduğu ifadeleri hem bulunduğumuz süreç açısından, hem de iki ülke arasında dostluk ilişkileri açısından son derece yanlış bir hareket olarak nitelendiriyorum." dedi.
Makedonya'da eskiden İspanyol ve Hint dizilerinin revaçta olduğunu; şimdi de Türk dizilerinin ilgi gördüğünü vurgulayan Hasip, bakan ya da hükümet temsilcilerinden durumu düzeltecek bir açıklama beklediklerini ifade etti.
Cihan muhabirinin iletişime geçmeye çalıştığı Bakan İvanov'un danışmanları ise açıklamaların yanlış anlaşıldığını, ilk fırsatta konuya açıklık getireceklerini belirti.