7 aslan AB kapısında!

İşte o isimler

7 aslan AB kapısında!
Drogba, Sneijder, Elmander, Dany, Chedjou, Amrabat ve Riera “yerli statüsü”nde çalışmak için Tahkim’e başvurdu. G.Saray tüm branşlarda tam serbestlik istiyor.
AKŞAM-YASEMİN AKBULUT
Türkiye Futbol Federasyonu’nun 6+0+4 kuralı getirmesi ve kulüplere sahada yer alabilecek yabancı sayısını 6’yla sınırlandırması üzerine G.Saray dün resmen hukuk mücadelesini başlattı. Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Doğan verecekleri hukuk mücadelesini şöyle anlattı:
G.Saray spor kulübü sadece futbolda değil, yarıştığı tüm branşlarda tüm federasyonlara AB vatandaşlarının Türk statüsünde çalışabilmesi ve bu tespitlerin yapılması için dilekçe veriyor. Sporla ilgili hangi aktivite varsa o aktivitede başvuracak. Futbol branşımızda kurumsal olarak başvuramıyoruz. Ancak futbolcularımız kişisel başvuru yapıyor. Drogba, Sneijder, Elmander, Dany, Chedjou, Amrabat, Riera dilekçelerini Tahkim Kurulu’na yolladılar.
AVUKATLARI PROF. CELAL ERKUT
Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuk devleti mi olduğu, yoksa bazı yerlerde bazı kuruluşların keyfi hareket yapıp yamadıkları, kanunlara nizamlara uyup uymadıkları böyle bir konuda daha iyi ortaya çıkacak. Bu iş çok ciddi. Türkiye’yi ilgilendiren bir konu. Avukatlıklarını Prof. Dr. Celal Erkut yapacak. Bizim de yardımımızı talep ederlerse yanlarında olacağız.
YASALARDA ASLA AYRIM YAPILAMAZ
Vatandaşlık kanunu ile ilgili anayasadan bahsetmek gerekir. Anayasa 90. maddesi meclis tarafından onaylanmış anlaşmaların kanuna eşdeğer olduğunu söylüyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği ile yaptığı anlaşm ası var. Ankara anlaşması var 1963 tarihli, 1970 tarihli ek protokol var. Toplulukla ortaklık konseyi arasında alınmış üçüncü bir karar var. Bu metinlerin bizi ilgilendiren tarafı, ‘uyruk dolayısıyla AB vatandaşlarıyla Türk vatandaşları arasında bir ayrım yapılamayacağı’ hüküm altına alınmıştır.
NİHAT KAHVECİ ÖRNEĞİMİZ VAR
Nihat, Real Sociedad’da bu konuda bir başvuruda bulunuyor. AB dışından olması gerekiyordu ama Türk olduğu için Avrupa Birliği Adalet Divanı, orada da İspanyol Federeasyonu ilk başta anlamadı. Uzmanlık konusu değlidi. Sonra Spor Tahkim Mahkemesi anlamamış. Ama Avrupa Birliği Adalet Divanı bu konuya çok net cevap vermiş, hüküm altına almış. Siz ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ayrımcılıkta bulunamazsınız’ demiş. Şu an Avrupa’da olan Türk sporcuları AB vatandaşı statüsünde yer alıyor. Sadece karar yok, uygulama da var.
FEDERASYONLAR KURAL KOYAMAZ
Sen ‘oynatmıyorum’ diye karar da alamazsın. Sadece durumu tespit edip, gereğini yapacaksın. Lisans başvurusu yapıldığı zaman TC yazıyorsan, AB vatandaşı olanları da o statüden değerlendireceksin. Bunları teknik seviyede yapacaksın, öyle yönetim kuruluna falan çıkmaya gerek yok. TFF’nin kural koyma yetkisi yok. Sadece tespit yapar, ilgili birimlere bunu anlatırsınız.
HAFTAYA TAHKİM’DE GÖRÜŞÜLECEK
Bu konu topyekün hallolacak. G.Saray’ın çıkışı da buna yöneliktir. Ben zannetmiyorum ki herkes çok hızlı şekilde bunu reddedecek. Sonuçta burada G.Saray önder. Bu külübün kamuoyuna yankısı olacak. Ben bunun çok detaylı incelenip, müsbet karar çıkacağını düşünüyorum. Aykırı karar çıksa da olayın rayına girmesiyle kararlar düzelecek. Bu sürecin uzun süreceğini düşünmüyorum. En azından Tahkim açısından düşünmüyorum. Haftaya perşembe günü toplantıları var. Duruşmalı istedik, anlatmak istiyoruz. Sporcularımızın hukukçuları yapacak bunu. “