8 milyar dolarlık çöp paketi

Atık maddeler geri kazandırılacak

8 milyar dolarlık çöp paketi
10 yıllık dönemde atık maddelerin geri kazanılmasından 7-8 milyar dolarlık kaynak sağlanması öngörülüyor. Ekmek israfından çamurun ve inşaat atıklarının değerlendirilmesine kadar birçok alanda yapılacak yatırımlara vergi ve istihdam teşvikleri sağlanacak.
ATIK MADDELERİ DEĞERLENDİREN YATIRIMLARA SÜPER TEŞVİKLER GELİYOR
TÜRKİYE’DE her yıl milyarlarca dolarlık kaynağın çöpe gitmesine yol açan, evsel ve sanayi atıkları için bir eylem planı hazırlandı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, yaklaşık iki yıldır sürdürülen ‘Türkiye’de Geri Dönüşümle İlgili Strateji Belgesi’nde tüm atıklarla ilgili teşvikler verilmesi ve atıkların tekrar geri kazanılması amaçlanıyor. Plan doğrultusunda, önümüzdeki 10 yıllık dönemde atık maddelerin geri kazanılmasından yaklaşık 7-8 milyar dolarlık kaynak sağlanması öngörülüyor. Eylem planında, kamu kurumlarının kısa, orta ve uzun vadede atıkların geri kazanımı konusunda yapacakları düzenlemeler yer alıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde yürütülecek çalışmalarda, her kurum kendi alanları ile ilgili atıkların geri kazanımını takip edecek ve raporlayacak. Belirli dönemler halinde bu raporlar değerlendirilerek, programa uyumlu olarak hareket edilmesi sağlanacak.
Çamurdan yakıt yapılabilecek
Plan kapsamında, evsel atıkların değerlendirilmesi konusunda yapılacak yatırımlara ilave destekler sağlanması öngörülüyor. Buna göre, ekmek israfından, çamurun ve inşaat atıklarının değerlendirilmesine kadar birçok alanda yapılacak yatırımlara vergisel ve istihdam teşvikleri sağlanacak. Verilecek teşviklerle, çamurdan akaryakıt, inşaat atıklarından ise çimento yapılabilecek.

Kaynak: Star Gazetesi