9 muhtemel ceza
Sarı-kırmızılı ekibe gelebilecek 9 muhtemel ceza bulunuyor ancak durumu, geçmiş ceza örnekleri ve durumlarının hiçbirine uymuyor
UEFA'nın, "Galatasaray 2015- 16 sezonu için gerekli şartları karşılayamadı" açıklamasının ardından gözler şubat sonuna çevrildi ve sarı-kırmızılı kulüp ile ilgili ne tür bir yaptırım olabileceğine dair yorumlar gelmeye başladı. UEFA, Finansal Fair Play ile ilgili olarak 9 tür ceza öngörüyor. Uyarı, kınama, ceza, puan cezası, UEFA turnuvalarından elde edilen gelirlere el konma, UEFA turnuvalarına sınırlı sayıda oyuncu alma ya da yeni oyuncu alamama, UEFA turnuvalarından men ve kazanılan kupaların geri alınması... Fakat UEFA, 2014 yılında bu kuralları hafifletti ve hafif cezaların, anlaşmaların, soruşturmaların ardından men cezası verme kararı aldı.
Emsal oluşturacak
UEFA Finansal Kontrol Komitesi, geçmişteki performans kadar gelecekte gelişim gösterip gösteremeyeceği konusunda da bir karar veriyor ve yeterince gelir kaynağı yoksa daha sert yaptırımlara başvurabiliyor. Galatasaray'ın durumu, geçmiş ceza örneklerinin ve durumlarının hiçbirine uymuyor. Sarı-kırmızılılara daha önce para cezası, transfer kısıtlama gibi cezalar verilmişti. Bu açıdan, Galatasaray ile ilgili kesin bir yorum yapılamamasının nedeni de bu vakanın 'ilk' olması... Galatasaray hakkında çıkacak kararın, gelecekteki kararlar açısından da bir emsal olması bekleniyor. Başkan Dursun Özbek'in dediği gibi, UEFA, Galatasaray'a Avrupa kupalarından 1+1 yıl men cezası vermesi halinde bu bir ilk olacak.
Süre kazandı
Galatasaray'ın UEFA ile FFP geçmişine bakacak olursak; 2014 yılında Galatasaray, Finansal Fair Play komitesi ile bir anlaşma yaptı. Sarı-kırmızılılar, 2 sezon daha Avrupa'da yer alabilmek için 2 taahhütte bulundu. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde yapacağı maksimum zarar tutarlarını kontrol altında tutacak ve gelir-gider noktasında zararı ise 45 milyon euro'nun altına indirecekti. İkinci taahhüt ise Galatasaray, 2015-16 yılında, önceki sezonların altında maaş ödemesiydi.
Verdiği sözleri tutamadı
Uyarı alan Galatasaray'ın, ayrıca uyabilmesi için iki nokta daha kritik hale geldi. Galatasaray'ın, tıpkı Trabzonspor'un hidroelektrik santrali geliri gibi ek gelir elde etmesi gerekiyordu. Bunun için Mecidiyeköy'deki otel projesi düşünülüyordu ancak beklenildiği gibi hızlı gelişim gösterilemedi. Galatasaray'ı sıkıntıya sokan nokta ise döviz kurlarının aşırı artışı oldu. UEFA da yaptığı açıklamayla, Galatasaray'ın bu iki taahhüdü konusunda sözünü tutamadığı anlaşıldı. Galatasaray böylece UEFA'ya verdiği taahhüdü tutamayan ilk kulüp oldu.