AB, Türk Akımı'nın Avrupa ayağı için temkinli

Avrupa Komisyonu Enerji Birliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, Türk Akımı anlaşmasının henüz çok yeni olduğunu belirterek, "Bu projeyi daha detaylı analiz etmemiz gerekiyor. Avrupa Birliği'nin gelecekteki doğalgaz ihtiyacı konusunda cevaplanması gereken birçok soru var. Bu projenin de ekonomik olarak uygulanabilir olması lazım" dedi.

AB, Türk Akımı'nın Avrupa ayağı için temkinli

Soruları yanıtlayan Sefcovic, 9-13 Ekim'de İstanbul'da düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi sırasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile ikili görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi.

Bakan Albayrak ile yakın bir işbirliği içerisinde olduklarını ifade eden Sefcovic, görüşmeleri sırasında Albayrak'ın Türk Akımı anlaşmasıyla ilgili detayları kendisine anlattığını dile getirdi. Sefcovic, şöyle konuştu:

"Benim için en önemlisi Türkiye'nin kaynak çeşitliliğini yaratmaya devam edeceği oldu. Çünkü kaynak çeşitliliği ne kadar artarsa enerji güvenliği de o kadar artar ve fiyatlar da daha uygun hale gelir. Ama tabii ki Türk Akımı anlaşması şu an çok taze. Bizim de bu projeyi detaylı bir şekilde analiz etmemiz gerekiyor. Avrupa Birliği'nin gelecekteki doğalgaz ihtiyacı konusunda cevaplanması gereken birçok soru var. Şu anda tahminlerimiz doğalgaz ihtiyacımızın yıllık 380 ile 450 milyar metreküp arasında olacağı yönünde. Bu gazı en uygun şekilde nasıl, hangi kaynaktan sağlayacağız? Nerede kullanacağız, arz-talep dengesi nasıl sağlanacak? Bu soruların cevaplanması gerekiyor. Bu projenin de ekonomik olarak uygulanabilir olması lazım. Bunların hepsinin detaylıca tartışılması gerekiyor."

KIŞ GAZI GÜVENCEDE

Sefcovic, Bakan Albayrak ile Güney Gaz Koridoru projesinin ilerleyişini de değerlendirdiklerini, şu an projenin takvimine göre yürütüldüğünü aktardı.

Güney Gaz Koridoru projesinin 50 milyar doları bulan çok büyük bir proje olduğuna dikkati çeken Sefcovic, "Bu proje ile Hazar gazının olabildiğince erken bir şekilde Türkiye'ye ve sonrasında da Avrupa'ya gelmesini istiyoruz. Şu an ilk gazın 2019-2020 civarında akmasını öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu kış Rusya'dan Avrupa'ya gelecek gazda herhangi bir problem yaşanmayacağından emin olmak istediklerini vurgulayan Sefcovic, "Rusya Enerji Bakanı'na geçtiğimiz iki kışta doğalgaz arzı konusunda bir sıkıntı yaşamadığımızı, bu kış da aynı şeyi beklediğimizi aktardım. Avrupa Komisyonu olarak Ukrayna ve Rusya arasında bu konuda üçlü bir protokol imzaladık. Bu protokolün çok önemli olduğunu düşünüyorum. Novak ile ayrıca, Rus gazının uzun vadede nasıl ve hangi rotalardan Avrupa'ya gelebileceğini tartıştık. Türk Akımı önerilerden birisi ama bizim için Ukrayna transitinin korunması da çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.

"AVRUPA 2030'DA EN AZ BUGÜNKÜ KADAR GAZ KULLANACAK"

Sefcovic, Avrupa'nın enerji portföyünü temiz enerjiye çevirmek için hedefi bulunduğunu, bu süreçte doğalgazın önemli bir geçiş aracı olacağını aktardı.

Avrupa'da bazı ülkelerin eski kömür santrallerini devreden çıkarmaya başladıklarını anımsatan Sefcovic, şunları kaydetti:

"Doğalgazın ulaşım ve deniz taşımacılığındaki kullanımı artacak. Kömür santrallerinin kapanmasından kaynaklanan enerji ihtiyacıyla birleşince, 2030'da da en az bugünkü kadar gaz kullanıyor olacağız. Bunun yanı sıra, küresel LNG sektörünün de bir parçası olmak istiyoruz, çünkü orada da fiyatlar düşüyor. Ülkeler arasındaki ara bağlantı boru hatlarını daha aktif hale getirebilirsek, LNG terminallerini de daha iyi kullanabiliriz. O yüzden, ara bağlantı boru hatlarına önemli miktarda yatırım yapıyoruz."

Rusya Devlet Başkanı Putin ile dün Moskova'da görüştükten sonra, Gazprom İcra Komitesi Başkanı Aleksey Miller, “Son gelişmeler ışığında, Türk Akımı’nda planlanan iki hat için inşaat sürecinin 2019 sonunda tamamlanabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.” ifadesini kullanmıştı.