ABD gizemli aracı uzaya gönderdi

Görevi açıklanmadı, haber akışı kesildi

ABD gizemli aracı uzaya gönderdi

ABD ordusu 'gizemli' insansız hava aracı X-37B'yi dün dünya yörüngesine fırlattı. 9 metre boyundaki X-37B'nin görevi açıklanmadı. ABD ordusu uzaya fırlatışılından yaklaşık 17 dakika sonra X-37B ile ilgili tüm bilgi ve haber akışını kesti. Dolayısıyla şu anda sadece dünya yörüngesinde olduğu biliniyor.

Dün yörüngeye yollanan X-37B, 2010 yılında da yine 'çok özel' bir görevle 7 ay boyunca dünyanın etrafında turlamıştı. Başka bir X-37B ise 2011 boyunca aynı rotayı izlemişti.

Uzmanlar 2010 yılında dünya etrafında dolaşıp yeryüzüne geri dönen X-37B'nin yeniden başarılı bir şekilde fırlatılmasını ABD ordusu açısından önemli bir teknolojik gelişme olarak görüyor.

Ne amaçla üretildiği konusunda ise tahmin edeceğiniz gibi her türlü fikir ortaya atılıyor. X-37B'nin yeni nesil istihbarat aracı olduğunu düşünen de var, Çin uydularının sinyallerini bloklayan ve vuruş gücü olan bir savaş aracı olduğunu iddia eden de. Tabii ABD ordusundan herhangi bir açıklama yapılmadığı için bunlar iddiadan öteye geçemiyor.

Bu son görevin ise Kuzey Kore'nin uydu fırlattığı güne denk gelmesi özellikle internette komplo teorilerinin iyice yoğunlaşmasına sebep oldu. Sosyal paylaşım sitelerinde ABD'nin gerekirse Kwangmyongsong-3 uydusunu vuracağı iddia edildi. Bu iddiaların herhangi bir temele dayanmadığını vurgulamak gerekiyor.