ABD Türkiye'nin 'ALTIN'ı oydu!

ABD uyarısının ardından İran'la ticarette sessiz çöküş!

ABD Türkiye'nin 'ALTIN'ı oydu!
Paralimani.com/ÖZEL HABER

ABD'nin Türkiye'yi hedef alan, İran'a uygulanan ambargoya kıymetli madenlerin de dahil edileceği uyarısının ardından günlerce tartışılmıştı bu ikaz.
Hükümet yetkilileri, Türkiye'nin İran'la yaptığı altın karşılığı petrol ve gaz ticaretinin devam edeceğini ve bu konuda ABD'nin Türkiye'ye baskı yapmasının sözkonusu olmadığını açıklamıştı.
Fakat Aralık ayı dış ticaret verileri, İran'a yapılan ihracatın aralık ayında dip yaptığını gösterdi. Yani uyarı dış ticaret verilerine negatif yansıdı.

İran'a yapılan toplam ihracat aralık ayında bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 29 gerilerken, kıymetli maden ihracatında benzer bir düşüş yaşanmaması hatta tam aksine ihracatın bu kalemde hızla artmaya devam etmesi dikkat çekti.

Bu iki veri üstüste konulduğunda ise akla gelen soru: Türkiye İran'a yapılan petrol ve gaz karşılığı altın ihracatını başka bir ülke üzerinden mi gerçekleştirmeye başladı.

Bu aşamada ik olasılık ortaya çıkıyor. Ya Türkiye, ABD'nin uyarısına kulak asarak bu ticareti azalttı, fakat başka ülkelere yapılan altın ihracatı arttığı için bu kalemdeki veriler artmaya devam etti. Ya da Türkiye ABD'nin baskısını azaltmak amacıyla üçüncü bir ülke üzerinden İran'la aynı ticarete devam etti.

İlerleyen günlerde bu konuyla ilgili bir açıklama yapılıp yapılmayacağı merakla bekleniyor.