ABD'de 2.4 trilyon dolarlık kesinti teklifi

Simpson-Bowles 2.4 trilyon dolarlık borç kesintisi planı açıkladı.

ABD'de 2.4 trilyon dolarlık kesinti teklifi

Bütçe kesintisi görüşmeleriyle başı dertte olan ABD Başkanı Barack Obama'nın 2010'daki bütçe açığı komisyonunun liderleri Erskine Bowles ve Alan Simpson, bütçe açığını önümüzdeki 10 yılda azaltacak 2.4 trilyon dolarlık bir plan sunuyor.

ABD Eski Başkanı Bill Clinton'ın personel şefi olan Bowles ve Wyoming eyaletinin eski Cumhuriyetçi senatörlerinden Simpson, tek bir büyük yasama yerine kademeli borç tasarrufu hamleleri önerdi.

Bu planın da "kusursuz" olmadığını söyleyen ikili, ancak bu planın, bütçe açığının azaltılması ve ekonominin büyümesi konularında gerçek bir çift partili müzakere sağlayabileceğini savundu.

İkili, Demokrat ve Cumhuriyetçiler'in önümüzdeki 10 yılda 1.2 trilyon dolarlık açığı azaltma konusunda karşı karşıya geldiği bir dönemde planlarını açıkladı.

Simpson ve Bowles'ın planı, bütçe açığı azaltma hamlelerinin bir çeyrekte Medicare ve Medicaid sağlık programları ödemelerinde yapılacak kesintileri , diğer bir çeyrekte muafiyetleri ve kesintileri azaltan vergi yasalarının değiştirilmesi tarafında yapılmasını öneriyor. Tasarrufların bir kısmı bütçe açığının azaltılması için kanalize edilirken, geri kalanı da gelir vergileri oranlarını düzeltmek için kullanılacak.

İkilinin önerisine göre, Sosyal Güvenlik yaşam maliyeti ödemelerindeki büyümeyi yavaşlatmak için enflasyon göstergelerinin revize edilmesinden de ekstra tasarruf sağlanılacak.

Simpson ve Bowles, bu kesintilerle dahi, ekonominin bu onyılda borçların henüz yeterli düzeyde azaltılmış olmayacağının altını çizdi.