ABD'nin yasaklarından sonra Huawei'nin satışlarındaki en büyük düşüş
Huawei, ABD'nin yasaklamalarından sonra satışlarındaki en büyük düşüşü 2021'in ikinci çeyreğinde gördü. Şirketin satışları yüzde 38 düşüşle 26 milyar dolara geriledi
Huawei’nin satışları, ABD’nin şirketi kara listeye almasından sonra satışlarında en büyük çeyreklik düşüşü kaydetti.
Şenzen merkezli şirketin satışları ikinci çeyrekte bir önceki döneme göre yüzde 38 düşüşle 26 milyar dolara geriledi. Şirketin yılın ilk yarısındaki satışları 52 milyar dolar civarında gerçekleşirken kâr marjı yüzde 9,8 oldu.
Huawei Yönetim Kurulu Başkanı Eric Xu, Cuma günü yaptığı bir açıklamada “Bunlar zorlu zamanlar, bizim amacımız da sürdürülebilir bir şekilde bu zamanları atlatabilmek. Satışlarımızdaki dış etkenlerden kaynaklı düşüşe rağmen kurye ve girişimcilik faaliyetlerimizde istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyoruz” dedi.
Trump döneminde Çinli şirketlere uygulanan yasaklardan sonra bu şirketler elektrikli araba, güneş enerjisi ve akıllı şehir gibi sektörlere de yöneldi. Huawei gelecek yıldan itibaren 5G patentlerini kullandığı için Apple’dan ücret almaya başlayacağını da duyurdu.
Xiaomi, Oppo ve Vivo, yasaklardan dolayı Huawei’nin hem Çin’deki hem de dünya genelindeki pazar payının önemli bir kısmını kapmış durumda.
Huawei'den konuyla ilgili şu şekilde bir açıklama geldi:
2021 yılının ilk yarısında, Huawei’in gelirlerinde yaşanan düşüşteki ana etken tüketici elektroniği kategorisinden kaynaklanıyor. Bunun sebeplerinden biri 2020 yılının sonunda Honor markasının satışı oldu. Bu satıştan elde edilen kar, yılın ilk yarısına ait finansal sonuçlara yansımadı.
Bir diğer neden ise ABD’nin Huawei’ye karşı uyguladığı yaptırımlardı. Bu yaptırımlar, başta akıllı telefon kategorisi olmak üzere tüketici elektroniğini olumsuz yönde etkiledi.Bununla birlikte, yılın ilk yarısında; tüketici elektroniği kategorisinin akıllı ofis, sağlık, akıllı evler, kolay seyahat ve eğlence gibi segmentlerinde kısa sürede önemli bir büyümeye imza attık.Ayrıca, mobil operatör kategorisinde yıl sonunda ortalama büyümeye ulaşacağımıza inanıyoruz. Yılın ilk yarısında Çin dışındaki mobil operatör işimiz istikrarlı bir şekilde büyürken, Çin'deki bazı projelerimizin zamanlamalarında ertelemeler yaşandı.
Yılın ikinci yarısında özellikle China Mobile ve China Broadcasting Network'ün 5G projelerinin devreye alınmasıyla, bu kategoride de ortalama büyümenin devam edeceğine inanıyoruz. Kurumsal ürün ve hizmetlerimizde de ilk yarıda büyüme kaydettik.
Bu kategorinin istikrarlı bir şekilde büyümeye devam etmesini ve 2021'de Huawei için en umut verici itici güç olmayı sürdürmesini bekliyoruz.
Bunun 2 nedeni var:
a- Birincisi, tüm dünyada dijitalleşme hızlanıyor, endüstriler dijital dönüşüme daha fazla yatırım yapıyor.
b- İkincisi, ürünlerimiz ve çözümlerimiz, özellikle endüstriyel müşterilerimizin ihtiyaçlarını en verimli şekilde karşılıyor. Sonuç olarak 2021'in sonunda yıllık iş hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyoruz.