Adli sicil kaydında internet dönemi

Adalet Bakanlığı, Adli Sicil Yönetmeliği'nde yaptığı düzenleme ile birlikte artık adli sicil kayıtları internetten sorgulanabilecek.

Adli sicil kaydında internet dönemi

Yeni düzenleme ile gerçek kişiler, kendileriyle ilgili adli sicil ve arşiv kaydını, güvenli elektronik imza veya güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak internet üzerinden görebilecek.

Adalet Bakanlığı, Adli Sicil Yönetmeliği'nde bir takım düzenlemeler yaptı. Düzenleme ile adlî sicil bilgileri merkezî adlî sicilde Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'nce, mahallî adlî sicillerde cumhuriyet başsavcılıklarınca, kaymakamlıklarca, yurt dışında elçilik ve konsolosluklarca verilecek.

Arşiv kayıtları yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşuluyla 15 yıl geçmesiyle Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'nce silinecek. Kayıtlar, yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşulu aranmaksızın 30 yıl, diğer mahkûmiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 5 yıl geçmesiyle silinecek. Ayrıca, fiilin kanunla suç olmaktan çıkarılması hâlinde, bu suçtan mahkûmiyete ilişkin adlî sicil ve arşiv kayıtları, talep aranmaksızın, kanun yararına bozma veya yargılamanın yenilenmesi sonucunda verilen beraat veya ceza verilmesine yer olmadığı kararının kesinleşmesi hâlinde, önceki mahkûmiyet kararına ilişkin adlî sicil ve arşiv kaydı tamamen silinecek.

Bir suça ilişkin soruşturma ve kovuşturma kapsamında adlî sicil ve arşiv kayıtlarında mahkeme, hâkim, askerî hâkim, cumhuriyet başsavcılığı ve askerî savcılık doğrudan doğruya, kolluk ve diğer kamu kurum ve kuruluşları Adalet Bakanı'nın onayı ile sorgulama yapabilecek.

Kamu kurum ve kuruluşları, görev ve yetkileri kapsamında, mevzuatın adlî sicil ve arşiv kaydı alınmasını öngördüğü hâllerde, Adalet Bakanlığı'nın izniyle, kendi iş ve işlemlerine esas olmak üzere ve sadece o iş ve işleme münhasır olarak, ilgili kişiler hakkında, Adlî Sicil Paylaşım Sistemi'nden sorgulama yapabilecek.

Gerçek kişiler, kendileriyle ilgili adlî sicil ve arşiv kaydını, güvenli elektronik imza veya güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak sorgulayabilecek. Sorgulama sonucu oluşturulan elektronik imzalı doğrulama kodunu da içeren adlî sicil ve arşiv kaydı belgesi, elektronik ortamda ilgilisine güvenli şekilde ulaştırılacak.

Adlî Sicil Paylaşım Sistemi veritabanındaki bilgilerin tamamı hiçbir kuruma veya kişiye verilemeyecek. Adlî Sicil Paylaşım Sistemi'nin işletilmesinde, kanunlarda ve uluslararası sözleşmelerde yer alan özel hayatın gizliliğine ilişkin hükümler esas alınacak. Kamu kurum ve kuruluşları, adlî sicil bilgilerinin gizliliğini korumakla yükümlü olacak. Adlî Sicil Paylaşım Sistemi'ne erişecek kamu kurum ve kuruluşları ile bağlantı, e-devlet kapısı üzerinden veya noktadan noktaya iletişim şekillerinden biri kullanılarak sağlanacak. Veri iletişiminin doğru, hızlı, kesintisiz ve güvenli olması için gerekli tedbirler alınacak.

ADLİ SİCİL PAYLAŞIM SİSTEMİ 7 GÜN 24 SAAT HİZMET VERECEK

Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek kişilerin, Adlî Sicil Paylaşım Sistemi'ne erişimleri, internet tarayıcıları veya internet servisleri üzerinden gerçekleştirilecek. Adlî Sicil Paylaşım Sistemi'nden yapılabilecek sorgulamalar, sorgulama sonucu olarak gönderilen bilgiler, kamu kurum ve kuruluşlarının erişeceği internet servisleri ve gerçek kişilerce erişilebilecek internet sayfaları, Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'nce belirlenecek ve verilen yetkiler dışında işlem yapılması ve bilgi alınması engellenecek.

Adlî Sicil Paylaşım Sistemi veri tabanından 7 gün 24 saat hizmet verilecek. Genel Müdürlük, Adlî Sicil Paylaşım Sistemi'ne erişecek kamu kurum ve kuruluşları kullanıcıları ile gerçek kişilerin kontrol edilmesi, verilen yetki çerçevesinde bilgi alınması ve gerekli bilgilerin Adlî Sicil Paylaşım Sistemi veri tabanında tutulması için her türlü tedbiri alacak. Adlî Sicil Paylaşım Sistemi'nden yapılan her türlü işlemin tarihi, saati, işlemi yapan birim ve kullanıcı, yapılan sorgulama bilgileri izleme bilgisi olarak tutulacak. Tutulan izleme bilgisi sorgu sonucunu da içerecek.

Adlî Sicil Paylaşım Sistemi'nden yararlanmak isteyen kamu kurum ve kuruluşlarının, bakanlığa yazılı olarak başvurması ve başvurularda, talep edilen bilgilerin kullanılma gerekçesinin ve yasal dayanağının belirtilmesi zorunlu olacak.

Bakanlık, Adlî Sicil Paylaşım Sistemi veri tabanında tutulan bilgileri, yönetmelikte belirlenen usul ve esaslara göre bakanlık ile kamu kurum ve kuruluşları arasında yapılacak protokol çerçevesinde paylaşıma açabilecek. Bu bilgilerin protokollerde belirtilen esaslar doğrultusunda kullanılması zorunlu olacak.