AK Parti dönemi Koç Grubu'nu nasıl etkiledi?

Bir çok kez Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile karşı karşıya gelen Koç'un 10 yıllık karnesi...

AK Parti dönemi Koç Grubu'nu nasıl etkiledi?

Nakkaştepe’de Koç Hoding binası. Şirketin 2003 yılı genel kurulu yapılıyor. Grup için önemli bir toplantı. Çünkü 1984 yılından beri yönetim kurulu başkanı olan Rahmi Koç, 60 yaşını doldurduğu için görevini Mustafa Koç’a devrediyor.
Zamanı geldiğinde çekilmesini bilmenin fazilet olduğunu söylerken sesi titriyor, gözleri doluyor...

1901 yılında Ankara’nın Çoraklar semtinde doğan Vehbi Koç’un Çıkrıkçılar Yokuşu’nda kurduğu küçük ticarethaneden doğan Koç Grubu’nda bayrak üçüncü kuşaktan Mustafa Koç’a geçiyor.
1984’te Tofaş Oto’da satış elemanı olarak çalışmaya başlayan Mustafa Vehbi Koç’un nisan ayında görevde onuncu yılı doluyor.

2012’de 3 milyar dolarlık yatırım yapan ve bulunduğu sektörlerde liderliğini koruyan, son olarak Türkiye’nin 6 savaş gemisini üretmek için sözleşme imzalayan Koç Grubu, Mustafa Koç’un liderliğinde artık Türkiye’nin açık ara en büyük holdingi.

Koç bunu nasıl başardı? Genellikle başarısızlığa mahkum aile şirketleri arasında nasıl farklılaştı? Radikal Gazetesi'nden Jale Özgentürk'ün haberi...

10 yıllık kâr 13.4 milyar TL

Mustafa Koç, Türkiye’nin yaşadığı derin krizin hemen ardından yönetime geldiğinde işe, odaklanacağı sektörleri belirleyerek başladı.

Enerji ve finans alanında çok önemli iki satın alma gerçekleştirerek 2005’te 1.2 milyar euro’ya Yapı Kredi Bankası’nın yüzde 57,4 hissesini, 2006’da 4 milyar 140 milyon dolara Tüpraş’ın yüzde 51 hissesine sahip oldu.

2006’dan itibaren elden çıkarılan şirketler ise şöyleydi: “İzocam, Döktaş, Demirdöküm ve sürpriz olarak Migros. 2008’de Migros’un yüzde 50,8’i 1.9 milyar TL’ye BC Partners’a satıldı.”

Bugün grubun aktif büyüklüğü 13.7 milyar TL’den 107.4 milyar TL’ye çıktı. Gelirler 12.8 milyar TL’den 70 milyar lirayı aşarken 10 yıldaki kâr da 13.4 milyar TL oldu.

Rakamlar Türkiye’nin ikinci büyük grubu Sabancı ile karşılaştırıldığında durum daha net ortaya çıkıyor. Sabancı Grubu’nun, son 10 yılda aktif büyümesi yüzde 257 olurken, Koç’taki artış yüzde 683 oldu.
Koç Grubu artık Türkiye’nin savaş gemilerini, zırhlı tankını, köprü otoyol işletmeciliği gibi dev projelerini yapmaya hazırlanan bir dev.

85 bin çalışan

Koç’un başarısında tabii ki Vehbi Koç’un yıllar önce önem verdiği kurumsallaşmanın katkısı büyük. Kardeşleri Enerji Grup Başkanı Ömer Koç ve yakın zamanda otomotiv grup başkanı olan Ali Koç ise en büyük destekçileri.
Ancak bu sıçramada en büyük payın Koç’a ait olduğu, yenibirlider.com’un “Hayattaki en büyük başarınız nedir? Sorusuna verdiği yanıtta gizli:
“Koç Ailesi’nin üçüncü kuşağı olarak, yönetim kurulu başkanı olduğumdan bu yana omuzlarımdaki yük ve sorumluluk fevkalade fazla. Ancak, bu büyük vazifenin hakkını verebilmek için çok çalışıyorum. Son dönemde tüm çalışanlarımızın da katkısıyla topluluğumuzun yaptığı sıçramada benim de payımın olduğunu düşünüyorum. Ümit ederim ki bu başarı hikayesi ileride de aynı şekilde devam eder.”

Koç, 60 yaşında şapkasını alıp gitmeyeceğini açıkladı. Hedefi ise büyük. 2023’e kadar dünyanın en büyük 100 şirketinden biri olmak. Sürdürülebilir büyümenin şifrelerini çözen Koç’un bunu başarmaması imkansız. Bugün 85 bin kişiye istihdam sağlayan Koç’un, dünya devleri arasına girmesi Türkiye için de büyük bir şans demek!

Ülker’le ortaklık tartışmayı bitirdi mi?

Mustafa Koç 2013 yılında Türkiye’nin yüzde 4,5, grubun ise iki puan fazla büyüyeceğini söylüyor. Bu öngörüsünün dayanağı siyasi istikrar. Mustafa Koç’un yönetime gelişiyle AK Parti iktidarı aynı tarihlere rastlıyor. 10 yıllık süre içinde Koçlarla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan birçok kez karşı karşıya geldi. İktidarın kendi sermayesini yarattığı tartışmaları da hep gündemde oldu. Ancak geçen 10 yılda Koç Grubu, rekor hızda büyürken büyük özellieştirmelerin de adayı oldu. Muhafazar bilinen şirketlerden Ülkerle birlikte aldığı son köprü ve otoyolların işletilmesi ihalesi ise artık bu tartışmaların geride kaldığını gösteriyor.