Akakce'ye Japon ortak
Japonya başta olmak üzere Güney Asya pazarının önemli e-ticaret oyuncularından Netprice, akakce.com'a ortak oldu.
Yüzde 20 oranında gerçekleşen ortaklık ile Netprice, Güney Asya ve ABD'den sonra Türkiye e-ticaret pazarına adım attı.
2000 yılından bu yana karşılaştırmalı alışveriş platformu olarak hizmet veren akakce.com, Japon e-ticaret pazarının liderlerinden biri olan Netprice ile stratejik işbirliğini ortaklığa taşıdı. Gerçekleştirdiği yatırımla Netprice, akakce.com bünyesinde bulunan iki şirketin de yüzde 20 hissedarı haline gelirken, Türkiye e-ticaret pazarına giriş yapan ilk Japon şirket oldu. Bu ortaklık akakce.com'un başta mobil olmak üzere, farklı ülkelere açılma stratejilerinde önemli rol oynayacak.
"Doğu Avrupa ve Orta Doğu hedefimizde"
Ortaklık ile ilgili bilgi veren akakce.com Kurucu Ortağı Koray Karataş, "Türkiye'deki e-ticaret son beş yıl içerisinde çok hızlı bir gelişim gösterdi. Özellikle bu yükseliş ve mobildeki hız hepimizi şaşırtacak düzeye ulaştı. Ülkemizde internetten yapılan alışverişlerin yüzde 10'u mobilden gerçekleşiyor. Bu rakamın 2 yıl içerisinde yüzde 30'lara ulaşacağını düşünüyoruz. Japonya'da ise 66 milyon mobil internet kullanıcısı var ve bu rakamla dünyanın en gelişmiş mobil pazarlarından biri konumunda. Dünya e-ticaret sektöründe mobilin önemi giderek artıyor. Netprice ile olan ortaklığımızı, kendilerinin mobil dünyadaki deneyimlerinden yararlanmak adına çok değerli buluyoruz" diye konuştu.
akakce.com'un kendi bünyesinde geliştirdiği özgün arama teknolojisiyle fiyat karşılaştırma alanında pek çok inovasyona da imza attığının altını çizen Karataş, bu teknolojinin özellikle yapı olarak Türkiye'ye benzeyen ve gelişmekte olan pazarlara açılmak için önemli fırsatlar doğuracağına değindi. Bu konuda bazı ön adımları da attıklarını belirten Karataş, ilk etapta özellikle Doğu Avrupa ve Orta Doğu'nun hedeflerinde olduğunu kaydederek şunları söyledi: "Dünyada özellikle son dönemde tüketici trendleri mağazadan ürünü araştırıp, internetten satın alma yönünde değişim gösteriyor. Showrooming dediğimiz bu yeni trendle müşteri mağazada ürünü inceliyor, mağaza yetkilisinden fiyat bilgisi alıyor ve daha sonra akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazını kullanarak saniyeler içerisinde yaptığı fiyat karşılaştırmasıyla beraber en uygun fiyatı veren mağaza ya da internet sitesinden satın almayı gerçekleştiriyor. akakce.com olarak hedefimiz, bu sürecin her üçayağında da yer almak."
Özgün teknolojisi Netprice'ı etkiledi
100 milyar Dolar'ı aşkın e-ticaret hacmi ile Japonya'nın dünyada ilk üç içinde yer aldığına dikkat çeken Netprice CEO'su Teruhide Sato, grup olarak yıllık 500-600 milyon Dolar arasında işlem hacmine sahip olduklarını kaydetti. Türkiye'deki ekonomik göstergelerin olumlu olmasının kendilerini bu pazara girmek için teşvik ettiğini söyleyen Sato, "Sektöründen yapıtaşlarından olan lojistik ve ödeme altyapısının Türkiye'de son derece gelişmiş durumda olması gibi nedenlerle, ABD, Çin, Endonezya ve Güneydoğu Asya pazarlarının ardından Türkiye pazarına girmeyi, bunu da alanının lideri olan akakce.com ile gerçekleştirmeyi tercih ettik.
Yatırım kararımızın arka planında akakce.com'un kullanmış olduğu özgün teknoloji ve pazar koşullarına uygun geliştirmiş oldukları inovasyonlar ile grup olarak Türkiye üzerinden diğer ülkelere açılma potansiyeli önemli yer tutuyor" dedi. Karşılaştırmalı alışveriş platformu akakce.com 2000 yılından bu yana hizmet veriyor. Site, e-ticaret ve fırsat siteleri ile online pazaryerlerindeki ürünlerin, başta fiyat olmak üzere detaylı bilgilerini sunarak alışverişçilere yardımcı oluyor. Tüketicilerin mağazaları dolaşarak yapabildikleri karşılaştırmalı alışverişi internet üzerinden kolayca gerçekleştirmeyi sağlayan akakce.com tamamen ücretsiz.
Robotik arama teknolojisi ile fiyat bilgilerini doğrudan internet sitelerinden toplayan site, her ay 4 milyona yakın tekil ziyaretçi tarafından ziyaret ediliyor. Sitedeki fiyat bilgileri, maksimum iki saatte bir güncelleniyor. İstanbul ve Ankara ofisleri ile hizmet veren akakce.com'un merkezi ODTÜ Teknokent'te bulunuyor.