Akaryakıt kampanyaları incelendi

Mil,bonus gibi hediyeleri bankalar kredi kartı satmak için yapmış

Akaryakıt kampanyaları incelendi
Akaryakıt şirketleriyle bankaların kredi kartları üzerinden yaptığı kampanyaları Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) takibe aldı. Kurul, bankalara kampanyalarda mil, bonus gibi akaryakıt dışı ürünler maliyetine akaryakıt şirketlerinin dahil olup olmadığını sordu. Bankalar, ‘Dahil değil’ cevabını verince üst kurul incelemesini sonlandırdı.
Akaryakıt sektöründe ana dağıtım şirketleri ve bayilerin benzin, motorin, LPG satışlarında, tencere, tava, kontör, altın, bardak, çay, sabun gibi promosyon kampanyası yapmaları yasaklandı. Şirketler sadece promosyon olarak, akaryakıt hediye (benzin, motorin, LPG gibi) verebiliyor. Ancak son dönemde bankalarla, akaryakıt ana dağıtım şirketleri ortak kampanya yapmaya başladı. Kampanyalarda zaman zaman akaryakıt dışında mil, bonus gibi ürünlerin müşterilere promosyon olarak verilmesi EPDK’yı harekete geçirdi. Üst Kurul, bazı büyük bankalara yazı yazarak ‘ortak kampanyalarda akaryakıt dışı ürünlerin maliyetine bankaların katılıp katılmadığını ve maliyet yapısını’ sordu. Kurul mevzuatı, promosyon ihlaline 850 bin lira cezayı öngörüyor. Sektör kaynakları, bankaların kampanyalarla ilgili Üst Kurul’un yazısına ‘akaryakıt dışı promosyon maliyetlerine şirketlerin dahil olduğu’ yönünde cevap vermesi halinde akaryakıt şirketlerine yönelik promosyon yasağının ihlal incelemesi başlatılacaktı. İnceleme sürecinde şirketlerden kampanya maliyet yapısı, belgeler gibi evraklar istenecekti. Ancak, bankaların ‘maliyetleri kendilerinin üstlendiği’ cevabı vermesi üzerine Üst Kurul incelemeye son verdi.
Bankaların araç sahiplerine yönelik ‘hediye akaryakıt’ kampanyalarında asıl amacın, kredi kartı kullanımını yaygınlaştırmak olduğu belirtiliyor. Sektör kaynaklarının verdiği bilgiye göre, ilk bakışta ücretsiz hediye akaryakıt cazip gözükmekle birlikte nihayetinde akaryakıtı kredi kartı ile alma şartı bulunuyor. Müşteri istasyona girdiğinde akaryakıtla birlikte başka ürünler de alabiliyor. Hediye benzin için edinilen kredi kartı daha sonra başka alışverişler için de kullanılıyor. Bankalar, bütün bu kalemleri dikkate alarak kampanya düzenliyor.