Ali Sabancı:Ayrılığımın bir nedeni de amcamdı...

"Pazarlık unsuru haline getirmeden ayrıldım"

Ali Sabancı:Ayrılığımın bir nedeni de amcamdı...

Sabancı Holding’den ayrılarak ablası Emine Kamışlı ile Esas Holding’i kuran Pegasus Havayolları Başkanı Ali Sabancı, Doğuş Üniversitesi’nde Yenibirlider Derneği’nin konferansında öğrencilere ayrılık nedenlerini anlattı.

Amcası Sakıp Sabancı’ya “Ben ayrılıyorum” dediğinde amcasının “Sorun ne, söyle değiştireyim” dediğini dile getiren Ali Sabancı şöyle devam etti: “Ben bir şey söylesem ve değiştirse bu kurumsal olmazdı. Ondan sonra her ‘Gidiyorum’ diyenin dediğini yapmak doğru olmazdı. Ayrıca o gün söyleyemedim ama ayrılık kararımın bir nedeni de rahmetli amcamdı. O jenerasyon yeni jenerasyonun yönetime geçmesine izin vermiyordu. Ben de ‘Bu değerleri siz yarattınız. Simdi bize verin, yönetelim’ diyemedim. Pazarlık unsuru haline getirmeden ayrıldım.”

Sabancı, 42 yaşında hayatını kaybeden kuzeninin de holdingde çalışmak istemediğini ve kimsenin bunu görmediğini ifade etti.

EGO ARKA CEBE
Sabancı, “Bu aileden gelmeseydim böyle olur muydu? Hiçbir fikrim yok. Dünyaya gelirken Allah bize bir kâğıt dağıtıyor. Muhtemelen benim kâğıt senden daha iyiydi. Ama sorumluluğunuz elimizdeki kâğıdı en iyi oynamak. Sabancı’ya dönmek benim için B planı değil. B planım olursa A planıma yeterli eforu sarf etmem. Çünkü aile şirketinde yönetici olma, hissedar olma hakkınız var. Yönetme hakkı erdemle gelir. Egoyu arka cebine koyacaksın” dedi.

DİŞ FIRÇALARKEN TELEFON GELİYOR
Sabancı “Evlilik sonrası ailenize eklenen Sabancı’nın yanı sıra Doğan soyadı size ne kattı?” sorusuna şu cevabı verdi: ”Ben dünyanın en iyi girişimcisiyim. Anamı babamı doğru seçmişim. Eşimi de doğru seçmişim. Ama soyadların konjonktürü var. Çok kapı da açıyor. Çok kapı da kapatıyor. Ailemin yarısı medyada. Siyasi işlere de dokunuyor işin doğası gereği. Sabah dişimi fırçalarken ‘Nasıl bunu yazdırırsın?’ diye telefon geliyor. Sanki akşam gazete Vuslat’ın önüne geliyor, Vuslat üstünü istediği gibi çiziyor sanıyorlar.”

2013 HALKA ARZ YILI OLABİLİR
Sabancı “Halka arzda 18 ay önce yola çıktık. Ama biz düğmeye basmadan 3-4 gün önce yakıt fiyatları fırladı. 2013 halka arz yılı olabilir” dedi.