Almanların Erdemir'i batıyor!
Rüşvet iddiaları ve yatırım hataları bir dünya devini uçurumun kıyısına getirdi
Almanya’nın çelik devi ThyssenKrupp büyük sıkıntı içinde. Şirketin bu yılı da yüksek zararla kapatması bekleniyor. Almanya’nın köklü tröstü, pazartesi günkü yıllık toplantısında ortaya çıkacak olumsuz tabloya paralel olarak, yolsuzluk iddiaları nedeniyle hayli zor bir dönem geçiriyor. Çelik sanayinde Avrupa’daki gücünü kaybeden ThyssenKrupp’un 2 bine yakın elemanını kısa mesaiye alması bekleniyor.
Deustche Welle'in haberine göre, bir yıl önce yeni bir rota belirleyerek şirketin borç yükünü hafifletmeyi hedefleyen ThyssenKrupp Yönetim Kurulu Başkanı Heinrich Hiesinger, hedeflerini şöyle sıralamıştı: "Şirketimizin borçlarını azaltmak, kredi derecelendirme kuruluşları tarafından verilen notumuzu iyileştirmek ve diğer iş alanlarımıza yatırım yapabilmek için özellikle orta vadede daha fazla hareket serbestisine sahip olmak istiyoruz."
3 MİLYAR EURO'LUK YATIRIMA 12 MİLYAR EURO HARCADILAR
Ancak bu hedefler tutturulamadı. Yeniden yapılanma kapsamında neredeyse hiç yol alınamadı. Şirket yaklaşık 6 milyar euro zarar etti. Alman özel sektörünün dev ismi, yaklaşık 3 milyar euro değer biçilen ABD ve Brezilya'daki çelik yatırımlarına ortalama 12 milyar euro harcamak zorunda kaldı. Büyük yatırım hataları Almanya’nın çelik devini sıkıntıya soktu. Tüm bu sıkıntılara bir de kasım ayında ThyssenKrupp’un Brezilya’nın mangrov ormanlarındaki fabrikası için
çevreye zarar verdiği gerekçesiyle kesilen 4 milyon euroluk ceza eklendi. Amerikan, Japon ve Brezilyalı büyük çelik imalatçılarının satın almak istedikleri fabrikaların piyasa değeri oldukça düşük.
Yönetim Kurulu Başkanı Hiesinger satıştan 7 milyar kazanmayı ummaktaydı. ThyssenKrupp demir çelik işletmelerini kimin bu duruma düşürdüğünü bulmak samanlıkta iğne aramaya benziyor. Tröstün Denetim Kurulu üyelerinden Gerhard Cromme, Kurul'a yöneltilen yetersiz denetleme yapıldığı yönündeki suçlamaları geri çeviriyor ve şunları kaydediyor: “Bugün geriye dönüp baktığımızda görüyoruz ki, Yönetim Kurulu'nun Denetleme Kurulu'na aşırı iyimser, eksik ve hatta kısmen yanlış yanıtlar verdiği ortaya çıkıyor.”
YENİ YÖNETİMİN DE KELLESİ TEHLİKEDE
Dönemin Yönetim Kurulu Başkanı Ekkehard Schulz, sorumluluğu üstlenmekle birlikte istifasını vermişti. Selefi Heinrich Hiesinger göreve başladığında yeniden yapılanma vaadinde bulunmuştu. Hiesinger, "Biz bugün çelikten çok daha fazlasıyız. Arzumuz, ThyssenKrupp'u en önemli gücü mühendislik bilgisi olan ve geniş bir ürün yelpazesine
sahip bir işletme olarak konumlandırmak" diye konuşmuştu.
Ancak bu hedefler de tutturulamadı. Savcılığın belirlemelerine göre ThyssenKrupp, Avusturya çelik töstü Voestalpine ve dizel lokomotif imalatçısı Alman Vossloh firması ile fiyat karteli kurarak, Alman Demiryolları İşletmesi Deutsche Bahn ile diğer birçok işletmeyi milyonlarca euro zarara uğrattı. Federal Kartel Dairesi, ThyssenKrupp’a yaklaşık 130 milyon euro ceza kesti. Alman Demiryolları İşletmesi da şirket hakkında milyonlarca euroluk tazminat davası açmaya hazırlanıyor.
Almanya’nın çelik devinin bu olumsuz gidişatına, Kazakistan ve Özbekistan’daki bazı projelerde rüşvet dağıtıldığına ya da yöneticilerin özel masraflarının şirkete ödetildiğine dair yolsuzluk iddiaları da tuz biber ekti. Essen Savcılığı hâlihazırda konuyla ilgili soruşturma yürütüyor. Yolsuzluk iddiaları nedeniyle şirket 6 yöneticinin işine son verdi. Denetleme Kurulu’nun pazartesi günü yapılacak yıllık toplantısında, toplam 6 yönetim kurulu üyesinin daha işine son verilmesi bekleniyor.