Almanya'ya altın götüren vatandaşlar vergi ödemek zorunda

Avrupa Birliği'ne seyahat edenlerin bu ülkelere götürebileceği eşyaların belli bir maddi sınırı bulunuyor. Altın ve benzeri değerli eşyalar kayıt yatırılmazsa bu sınırın üzerine kalıyor ve ceza alınıyor

Almanya'ya altın götüren vatandaşlar vergi ödemek zorunda

Almanya'da yaşayan Türkler, çoğu zaman düğünlerini de Almanya'da yapıyor ve geleneksel düğün hediyesi altın bunun için Türkiye'den Almanya'ya getiriliyor. Altın ve değerli ziynet eşyaları gümrük memurları tarafından farkedildiğinde vergi ve ceza söz konusu oluyor.

Münih Gümrük Dairesi basın sözcüsü Marie Müller, Türkiye gibi Avrupa Birliği (AB) dışı ülkelerden uçakla gelirken getirilecek tüm eşyaların toplam değerinin 430 Euro'yu geçmemesi gerektiğini söyledi. Otomobil ya da trenle gelindiğinde bu miktar 300 Euro ile sınırlı.

Altın gibi ziynet eşyalarının değerinin bu miktarları geçmesi halinde vatandaşların ithalat vergisi ödemek zorunda olduklarını belirten Müller, bu durumda yolcuların gümrük memuruna gidip kayıt yaptırmaları gerektiğini belirtti. Altın ve gümüş ziynet eşyaları için yüzde 2,5 ila 4 arasında gümrük ücreti alındığını belirten sözcü, buna yüzde 19 ithalat vergisi eklendiğini kaydetti.

Türkiye'ye giden vatandaşların da geri dönüşte altının nereden geldiği konusunda şüpheleri ortadan kaldırmak ve vergi ödememek için 'İNF 3' formunu doldurup gümrük memurlarına vermeleri gerekiyor.