Almazsak ölmeyiz ürünlerine fren
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gereksiz ithalatı azaltmak istediklerini belirterek, “İthal etmediğimiz zaman hiçbir şey kaybetmeyeceğimiz ürünleri listeledik. Önlemler yolda” dedi
Hükümet ithalata fren yaptırıp, cari açığı düşürecek yeni tedbirler üzerinde çalışıyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, makroekonomik hedeflere ulaşmak için bazı ürünlerde ithalatı kısıtlayacak tedbirler üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Zeybekci, gereksiz ithalatın azaltılması ve üretimin canlandırılması için bugüne kadar bazı önlemlerin alındığını söyleyerek, “Türkiye’nin ‘ithal etmediği zaman hiçbir şey kaybetmeyeceği ürünler’ diye bir çalışma yaptık, ürünleri listeledik... Çok yakın bir zamanda, yıl sonundan önce bununla ilgili çok önemli tedbirler aldığımızı göreceksiniz” diye konuştu.
Gıda ithalatına mesafeli
Zeybekci, şunları kaydetti: “Türkiye’nin kolaylıkla kendi içinde temin edebileceği, KOBİ ve sanayicileriyle temin edebileceği ürünlere yönelik bir çalışma yaptık. Çok önemli rakamlara ulaştık. Bu ürünlere yönelik çalışmalar yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Dünya Ticaret Örgütü kuralları ve Gümrük Birliği çerçevelerinde kalmak kaydıyla ithalatımızın bu bölümünün üzerine gitmek ve azaltıcı tedbirleri çok güçlü şekilde uygulamak istiyoruz. Tüm bakanlıklar olarak bunların üzerine gideceğiz.” Zeybekci, Merkez Bankası’nın enflasyonunu düşürmek amacıyla gıda ürünleri ithalatını artırıcı adım önerisine ise mesafeli olduklarını söyledi.
Nihat Zeybekci, “Gıda ithalatı ile ilgili enflasyona sebep olmasın diyerek ithalat politikasını revize etmeyi, olması gereken yerde, örneğin fasulyede yaptık. Enflasyonu düşürmek amacıyla gıda ithalatına çok mesafeliyim” dedi.
Domuz kılı ve cam bardak bile ithal
- Ekonomi Bakanlığı’nın İthalat Haritası’na göre Türkiye’de 100 dolarlık imalat yapmak için 43 dolarlık ara malı ithal ediliyor. Bu tutar 2009’da 38 dolardı.
- Üretimde ithalatın payının en yüksek olduğu alan gübre. Gübre üretiminde ithalatın payı yüzde 72. Gübreyi yüzde 69’la demir-çelik, yüzde 67 ile bilgisayar, yüzde 56 ile kimyasal ve yüzde 51 ile motorlu kara taşıtları izliyor.
- Vergiler hariç 100 dolara satılan bir araç için 56 dolarlık ithalat gerçekleştiriliyor.
- 2013’te 251 milyar dolarlık rekor ithalata imza atan Türkiye, yurtdışından ilginç ürünler alıyor. Fırça yapımında kullanılan domuz kılı, tartı, baston, şemsiye, ayna, cam bardak, sabun, çarşaf, peruk, ATM bunların başında geliyor.
- Türkiye son 5 yılda sadece güneş gözlüğü ithalatına 458 milyon dolar ödedi. Geçen yıl cep telefonuna verilen tutar 2 milyar 690 milyon doları buldu.
DEİK bizden kopuktu
NİHAT Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK), bakanlığına bağlanması ile koordinasyonda yaşanan sorunların önüne geçeceklerini söyledi. DEİK’in ortadan kalkmadığını aktaran Zeybekci, “DEİK, Ekonomi Bakanlığı’nın dış ticaret politikaları ile tam bir koordinasyon içine girmekte zorlanıyor. Bazen duyuyoruz, DEİK iş konseyi falanca ülkenin ekonomi bakanı veya başbakanı ile görüştü. Veya falanca ülkenin ekonomi bakanlarını Türkiye’ye davet etti. Teknik anlamda, bir sıkıntı vardı” dedi. Zeybekci, DEİK’in yönetim kurulu başkanını da Ekonomi Bakanlığı’nın atayacağını ekledi.
Büyümede revizyon
Bakan Nihat Zeybekci, yıl sonu büyüme hedefinin yüzde 4’ten biraz aşağı doğru revize edileceğini söyledi. Zeybekci, ilk yarıda yüzde 3.3 büyüme olduğunu hatırlatarak, “Kalan 6 ayda beklentilerin üzerinde bir performans göstereceğimize inanıyorum. Dördüncü çeyrekteki kredi artış hızındaki artışla birlikte iç talepte bir miktar hareketlenme olabileceğini görüyoruz. 2014’ün üç ve dördüncü çeyreğinde net ihracat büyümeye pozitif katkı vermeye devam edecek” dedi.