"Altın 1600 dolara çıkacak"

Commerzbank'ın tahmini...

"Altın 1600 dolara çıkacak"
Geçtiğimiz hafta Fed Başkanı Ben Bernanke'nin yaptığı güvercin yorumlardan sonra altın yeniden yükselişe geçerek 1300 dolar seviyelerini test etti.
Altında geçen haftanın ardından yaşanan yüzde 6'lık değer kazancının altında, FED'in parasal genişlemeyi azaltmayacağı beklentisinin mi yattığı sorgulanmaya başlandı.
CNBC'de yer alan habere göre, analistler altının önümüzdeki aylarda eski performansına kavuşmasını bekliyorlar.
Konu hakkında konuşan Barclays Kıdemli Stratejisti Dhiren Sarin ''Altında fiyat hareketleri ABD'nin parasal genişlemeyi azaltacağıyla ilgili beklentiler doğrultusunda gerçekleşti. Haftalar önce tahvil alımının azaltılacağının konuşulmaya başlamasıyla birlikte ABD tahvil fiyatları yükselmeye başladı ve altın fiyatlarında aşağıya doğru bir düşüş trendi başlayarak altının onsu önemli seviyelere kadar geriledi'' dedi.
Altının tekrar çıkışa geçmesini, tahvil alımının azaltılacağı beklentisinden uzaklaşılması olarak açıklayan Sarih Cuma günü bu doğrultuda verilen sinyaller sonrasında altının ivme kazanmasına dikkat çekti.
Barrat's Bulletin kurucusu Jonathan Barrat, Bernanke'nin 10 Temmuz'da yaptığı konuşmasını tahvil alımının azaltılma sürecinin beklemeye alınması olarak yorumladı ve 2014'ün ilk yarısına başlamasını beklemediğini dile getirdi.
Barratt, süreç beklediği gibi giderse ve eğer altın 1.320-1.340 $ eşiğini aşarsa 1.500 $ seviyelerine tekrar gelebileceğini öngörüyor.
Altının şu anda dip seviyede olduğunu söyleyen IG market stratejisti Kelly Teoh da ''Bir çok insan bu sene için tahvil alımının azaltılması konusunun kapandığını düşünüyor. Beklentiler teşviklerin devam edeceği yönünde. Bu da doların zayıflayacağı altının ise değer kazanacağı anlamına geliyor'' şeklinde konuştu.
Teoh altının düşeceği en aşağı noktanın 1.030-1.080$ seviyesi olabileceğini, buna karşın önümüzdeki 6-12 aylık süreç içerisinde 1.600$ seviyesine çıkmasını beklediğini söyledi.
Commerzbank, dün yayınladığı raporda, altın fiyatında kısa vadede sürdürülebilir bir toparlanmanın mümkün olmadığını, ancak uzun vadede altında yükseliş trendinin süreceğini savunarak, altın fiyatının 2014 sonunda 1.600 Dolar/ons seviyesine yükselmesini beklediğini bildirdi.