Altın gaza bastı!

Altın, hisse senetlerindeki düşüş ve Yunanistan endişeleri sonucu artan güvenli liman alımlarından destek buluyor. Altının ons fiyatı yüzde 1'in üzerinde primli seyrediyor.

Altın gaza bastı!

Altın, hisse senedi piyasalarındaki hızlı düşüşler ve Yunanistan'ın eurodan çıkabileceğine ilişkin endişelerin güvenli liman alımlarını güçlendirmesi sonucu, yükselişini üçüncü güne taşıdı ve Ekim ayından bu yana en uzun süreli çıkış dönemini gerçekleştirmeye yöneldi. Gümüş ve palladyum değer kazandı.

Spot altın yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1,212.01 dolar ile 18 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından, Singapur saati ile 15:40'ta 1,208.70 dolara geldi. Metal 2 Ocak'a gördüğü son bir ayın en düşük seviyesi olan 1,168.34 dolardan sıçrama yaptı ve üç gün süren yüzde 2.3'lük yükseliş, 30 Aralık'tan bu yana en hızlı üç günlük çıkışı işaret ediyor.

Spot gümüş yüzde 1 artışla ons başına 16.3507 dolara kadar çıktıktan sonra 16.288 dolara geldi ve çıkışını üçüncü güne taşıdı. Spot platin yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 1,214.75 dolara ulaştı. Palladyum yüzde 0.6 artışla ons başına 798.75 dolara ulaştı ve altı gün süren, Şubat ayından bu yana en uzun süreli düşüş dönemini sonlandırdı.

Güvenli varlık ihtiyacı ortaya çıktı

ALB Menkul Anaslisti ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, son dönemde piyasalarda Euro Bölgesi’ne dair endişelerin volatilite yarattığını, bunun da güvenli varlık ihtiyacını ortaya çıkardığını söyledi.

Geçtiğimiz hafta Draghi'nin açıklamalarında Euro Bölgesi’nde işlerin yolunda gitmediğinin vurgulanması ve tahvil alımlarının ön plana çıkarılması sonrasında gelen PMI verileri ve Almanya TÜFE verilerinin ekonomik endişelerin yoğun şekilde devam etmesine neden olduğunu aktaran Erkan, sözlerine şöyle devam etti:

Yatırımcı riskli varlıklardan kaçıyor

"Yunanistan’da ise 25 Ocak’ta yapılacak olan erken genel seçimler öncesinde Syriza partisinin ön plana çıkması piyasaları tedirgin ediyor. Mevcut durum Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden de çıkabileceği spekülasyonları doğurmuş durumda. Bu durum da yatırımcıyı riskli varlıklardan çıkmaya, güvenli varlıklara giriş yapmaya yönlendiriyor.

Altının 1200 ve 1208 seviyeleri üzerinde kalması teknik anlamda pozitiftir. Kısa vadede direnç seviyeleri 1218 ve 1230 olarak öne çıkmaktadır. 1230 kırılmasının gerçekleşmesi halinde ise orta ve uzun vadede 1300 ve 1350 seviyelerine doğru bir hareketin önü açılabilir. Tabii ki yükseliş için fiziki talebin de destekleyici olması gerekmektedir. Piyasalardaki dalgalanma azalırsa ve altın da dolar endeksindeki değerlenmeyi fiyatlamaya başlarsa, bu durumda da 1200, 1187 ve 1175 destekleri tekrardan izlenecektir."