Altına 'merkez' dopingi!

3 haftalık düşüşün ardından yönünü yukarı çeviren altın fiyatları neden yükseliyor?

Altına 'merkez' dopingi!

Altın fiyatları, Rusya ve Kazakistan'ın külçe altın rezervlerini yükselttiğini gösteren verilerin ardından New York işlemlerinde yükseliş gösterdi.

Fed'in son toplantı tutanaklarının bazı banka üyelerinin "varlık alımında hız değiştirmeye hazırlıklı olunmalı" önerisini yaptığını göstermesiyle altın geçtiğimiz hafta üst üste 3. haftalık kaybını yaşamıştı. Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından açıklanan verilere göre Rusya ve Kazakistan altın rezervlerini Ocak ayında üst üste 4. ay artırdı.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejisti Nick Trevethan, "Merkez bankası alımları piyasa için bir zemin oluşturuyor. Altın fiyatları yılın ikinci yarısında Çin ve Hindistan'dan gelecek talep ile bir hızlanma gösterecektir" yorumunda bulundu.

Nisan vadeli altının onsu New York saatiyle 07:48'de yüzde 1.2 artarak 1,591.40 dolar oldu. Fiyatlar geçtiğimiz hafta yüzde 2.3 düşerek 1,554.30 dolara kadar gerilerken, 29 Haziran'dan bu yana en zayıf seviyeye dokundu. Spot altın ise yüzde 0.7 yükselerek Londra'da 1,592.05 dolar oldu.

Vadeli kontratların işlem hacmi bu raporun yazıldığı sırada 100 günlük ortalamanın yüzde 35 üzerinde gerçekleşti.