Amasra'nın altından 50 milyar dolar çıktı!
HEMA Endüstri, 410 metrede servete tosladı!
Amasra ilçesindeki Karadeniz Enerji Üssü Projesi kapsamında kömür üretimi için kuyu ve galeri açma çalışmalarını sürdüren HEMA Endüstri AŞ yetkilileri, 410 metre derinliğindeki galeri açma çalışmaları hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Teknik gezide gazeteciler, Amasra 3 numaralı kuyuda eksi 410 kotuna inerek maden ocağında 4,5 kilometrelik yol kat etti. Hattat Enerji ve Maden A.Ş. Amasra İşletme Müdürü Suat Ölmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, 8 metre çapında ve 1000 metre derinliğinde 3 kuyu açtıklarını, Amasra ile Tarlaağzı köyü mevkisi arasında 4,5 kilometre uzunluğundaki galerileri hatasız birleştirdiklerini söyledi. Kazpınarı Kuyusu ile Yüzey Kömürleri Projesi'nde de iki koldan galeri açma makineleriyle çalışmaların sürdürüldüğünü, bunun ardından kömür üretim ayaklarının oluşturulacağını ifade eden Ölmez, şöyle konuştu: "Burada ciddi bir yatırım söz konusu. Yerin altında kalın damarlar var. Bu kömürü çıkarıp en güzel şekilde değerlendireceğiz. Kazpınarı Kuyusu'ndaki galeri açma çalışmalarının ardından hidrolik tahkimat sistemleri için şiltler, kömür kesiciler ve zincirli konveyörler yerleştirilecek. Kuyularda nihai vinç kafesleri, skipler, bantlar, yer üstü kömür sistemleri, silolar hazırlanması sonrasında nihai kömür üretimine başlanacak. Enerji üretip, ülkemize katma değer sağlamak, istihdam yaratmak istiyoruz. Dünyanın en iyi teknolojisini kullanarak en iyi kömür tesislerini kurup örnek proje hayata geçirmek istiyoruz. Şu ana kadar 'uyuyan güzel' olarak nitelendirdiğimiz kömürü ekonomiye kazandırmak için 400 milyon dolarlık yatırım yapıldı ve bu rakam 2,5 milyar doları bulacaktır." Bölgedeki kömür rezervi Ölmez, Amasra'da yer altı varlıklarının tespiti için 6 karotlu sondaj makinesi alarak, aralıksız sondaj yaptıklarını, ilk yıllarda tespit edilen 300-350 milyon ton rezervin 700 milyon tona çıktığını belirtti.
2015'in ikinci yarısında seri kömür üretimine geçmeyi planladıklarını, bunun için hazırlıkların hummalı şekilde sürdüğünü aktaran Ölmez, şöyle devam etti: "Son zamanlarda yaptığımız sondajlarda çok iyi neticeler alıyoruz. Hele hele güney kesimde çok güzel, kalın kömürler tespit ettik. Şu ana kadar 100 bin metrelik sondaj yaptık. Buralardan aldığımız değerleri yurt dışında da değerlendiriyoruz. Üretime başladığımızda yılda 10 milyon ton kömür çıkarmayı hedefliyoruz. Üretimimiz ilk yıl 500 bin-1 milyon ton gibi rakamlarla başlayacak ve kademe kademe artarak 10 milyon tona ulaşılacaktır. Bu üretimle bölge insanının kişi başı gelirinin artmasına büyük ölçüde katkı sağlanacaktır. Buradaki kömür rezervi, ülkeye 50 milyar dolarlık gelir kaynağı sağlayacaktır.
" İş güvenliği önlemleri Ölmez, Türkiye'nin bugüne kadar üretemediği kömürü üretme hedefinde olduklarını ve bunun için iş güvenliğine önem verdiklerini dile getirdi. "Kanunlarda zorunlu olmamasına rağmen bütün ana galeriler kalınlığı 30 ile 80 cm arasında değişen beton ve çelik tahkimat ile sağlamlaştırılmış ve belli aralıklarla nefeslikler yerleştirilmiştir" diyen Ölmez, şunları kaydetti: "Galerileri açarken, birçok yerde kömür kesmemize rağmen, bu kömür damarlarının üzerini betonlayarak, iş güvenliği açısından kömür yangınları ve kazaların önlemini almış olduk. Hedefimiz, bir an önce kömür çıkarmak olsaydı, kuyuların yakın bölgelerinde bulunan kömürlerin üretimini sağlayabilirdik fakat biz, en uzak noktalardaki kömürleri alıp ekonomiye kazandırmak, uzun süreli ve sağlıklı üretim yapabilmek için mücadele ediyoruz." Ölmez, projelerde 150'si Çinli olmak üzere 850 kişinin istihdam edildiğini, üretime geçilmesiyle sayının çok daha yukarılara çıkacağını aktardı. Hattat Holding Kurumsal İletişim Sorumlusu Mustafa Yavuz da yatırımlarını görmeleri için herkesi davet ettiklerini söyledi.