Altın takan erkek zekatını öder
Erkeklerin dinen haram sayılan altın ve gümüş ziynet eşyalarını takması, alimler arasında fikir birliğine sahip bir konu. Erkeklerin kullandığı altın ve gümüş takılar zekata tabidir. İşte sebebi...
Erkeğin dinen haram sayılan altın ve gümüş ziynet eşyası takması halinde zekat ödemesi gerektiği tartışmasız tüm alimler tarafından kabul edilmiştir. tartışma konusu olan tek konu, kadının ziynet eşyasının zekatını olup olmadığı konusundadır.
Altın ve gümüşten yapılan kadın ziynet eşyasının zekâta tâbi olup olmayacağı sahâbe devrinden itibaren tartışma konusu olmuştur.
Altın ve gümüşten yapılan kadın ziynet eşyasının zekâta tâbi olup olmayacağı sahâbe devrinden itibaren tartışma konusu olmuştur.
Hanefî mezhebine göre altın ve gümüşten yapılmış süs eşyaları zekâta tâbidir. Meselâ altın ve gümüşten yapılmış bilezik, kolye, gerdanlık gibi kadın süs eşyası nisaba ulaşır ve üzerinden bir sene geçerse, o günkü altın fiyatları ile değeri bulunur ve 1/40 zekâtı verilir.
200 miskal altın takan kadın 2385 TL zekat öder
200 miskal altın takan kadın 2385 TL zekat öder
İmam Şâfiî, İmam Mâlik ve Ahmed b. Hanbel'e göre ise mubah olan kadın süs eşyası zekâta tâbi değildir. Ancak Şâfiîler'e göre kadın süs eşyalarında israfa kaçarsa, meselâ 200 miskal ağırlığında ziynet eşyası bulundurursa bunların zekâtını vermesi gerekir. 200 miskal'in karşılığı ise bugün 800 gram altındır. Piyasa değeri 95 bin 392 TL olan 800 gram altından ödenmesi gereken zekat miktarı 20 gram altın karşılığıdır. O da bugünkü fiyatla 2 bin 385 TL'ye denk düşmektedir.
Kadın süs eşyasının zekâta tâbi olup olmaması hususunda iki farklı görüş ileri süren fakihler, bu konu ile ilgili aşağıdaki hususlarda da görüş birliğine varmışlardır:
1. Altın ve gümüş dışında, hangi maddeden olursa olsun bütün süs eşyaları zekâta tâbi değildir.
2. Erkekler tarafından kullanılan veya dince kullanılması haram sayılan altın-gümüş mâmulü bütün süs eşyası zekâta tâbidir.