1 trilyon Euro'luk gün!

Avrupa bugün tarihi kararlara imza atacak. Eğer parasal genişleme çıkarsa Türk borsası için yeni bir ralli süreci başlayabilir!

Avrupa Merkez Bankası bugün tarihi kararlara imza atacak. Mevduata negatif getiri ve politika faizinde indirimin yanı sıra 1 trilyon euroluk parasal genişlemeye geçilmesi halinde Türkiye'nin ihracatı ve büyümesi artacak

Sabah'tan Oktay Özdabakoğlu'nun haberine göre yiyasaların yaklaşık bir aydır beklediği Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) kritik toplantısı bugün yapılacak. ECB'nin bölgeyi deflasyondan kurtarmak için ekonomiyi destekleyici adımlar atması, önceki gün açıklanan enflasyon rakamları ile kesinleşti. Ortak para birimi euroyu kullanan 18 ülkede yıllık enflasyon martta yüzde 0.5'e inerek Kasım 2009'dan bu yanaki en düşük seviyeye geriledi. Euro Bölgesi'nde enflasyonun yüzde 1'in altında kalması, 9.5 trilyon euro büyüklüğündeki 18 ülke ekonomisinde toparlanmanın kırılgan olduğuna işaret ediyor. ECB'nin ekonomiyi canlandırmak için para politikasını gevşetme yönünde kritik adımlar atması bekleniyor. ECB Başkanı Mario Draghi geçen hafta, enflasyonu yüzde 2'nin biraz altında olan hedefe yükseltmek için gereken donanıma sahip olduklarını açıklamıştı.

NEGATİF FAİZ DÖNEMİ
ECB'nin bugünkü toplantıda yüzde 0.25 olan politika faizinde 10-15 baz puan indirime gitmesi ve bankalara negatif mevduat faizi vermesi beklentilere yansımış durumda. Bankalara negatif faiz verilmesi, bankaların ECB'de tuttukları fonları için ekstra ödeme yapması anlamı taşıyor. Negatif faiz ile bankaların kredilerini artırarak ekonomiye destek vermesi amaçlanıyor.

1 TRİLYON EUROLUK OPERASYON
Bugünkü toplantıda en kritik konu ise, ECB'nin varlık alım programına karar verip vermeyeceği. ECB'nin parasal genişleme operasyonunun boyutunun 1 trilyon euro olması bekleniyor. ECB ayrıca, bankalara uzun vadeli finansman olanağı seçeneğini de hayata geçirebilir. Destek Menkul Değerler Analisti Eren Can Ümüt, genişleme yönünde atılacak adımların Türkiye ekonomisini olumlu etkileyeceğini söyledi. Ümüt, "Türkiye'nin ihracatının yüzde 45'inin Avrupa'ya olduğunu düşünürsek genişleme bizi de pozitif etkiler" dedi.

PİYASALARDA TEDİRGİN BEKLEYİŞ
Avrupa Merkez Bankası'nın kritik kararı öncesinde piyasalar temkinli bir seyir izledi. Borsalarda, yüzde 1 ve altında düşüşler gözlendi. Gelişmekte olan ülkelerdeki seyre paralel olarak dolar iç piyasada 2.12 TL'nin üstüne çıkarak son ayın zirvesini gördü. ECB'nin kararı öncesinde özellikle gelişmekte olan ülkelerde kâr satışları gözlenirken, ABD'nin 10 yıllık faizlerinin yüzde 2.58 ile üç haftanın zirvesine çıkması tedirginliğe yol açtı.

KARARLAR TÜRKİYE'Yİ ETKİLEYECEK
ECB'nin alacağı kararlar özellikle ihracat kanalıyla Türkiye'yi etkileyecek. Mayıs ihracatı, geçen yıla göre yüzde 5.8 artışla 13 milyar 412 milyon dolar oldu. Avrupa Birliği'nin ihracattaki payı yüzde 39.6'dan 44'e yükseldi. AB'ye yapılan ihracat, 2013 yılının aynı ayına göre yüzde 15 artarak 6 milyar dolara çıktı. 5 aylık dönemde ise AB'ye ihracat yüzde 14 artarak 28.6 milyar dolara ulaştı. ECB'nin genişlemeci yönde bir adım atması halinde ihracat dolayısıyla büyüme de olumlu etkilenecek. Ayrıca para ve sermaye piyasalarındaki iyimserlik de devam edecek. Aksi bir durumda ise piyasalarda satış baskısının oluşması bekleniyor.

OLASI SENARYOLAR VE SONUÇLARI
Senaryo 1: Sadece faiz indirimi ve negatif faiz Sonuç: Piyasalara yansıyan bu beklentinin gerçekleşmesi olumlu etki yapmaz.

Senaryo 2: Parasal genişleme yönünde adım atılması Sonuç: Piyasalardaki iyimserliğin artarak sürmesini sağlar. Avrupa Birliği'ne ihracatını artıran Türkiye'nin büyümesi beklentileri aşabilir.

Senaryo 3: Faiz indirimi dışında birşey yapmaması Sonuç: Piyasalarda beklenen kâr satışlarını artırır. Türkiye'nin AB'ye ihracatında artış hızı yavaşlayabilir.
Sonraki Haber