104. madde korkusu!

Uzmanlar kararsız: Yeterince açık mı, yoksa 500 bin liraya mal olur mu?

Kimi ekonomistler, yeni SPK Kanunu'nun piyasa bozucu eylemler ile ilgili 104'üncü maddesinin analiz yapmalarını engellemeyeceğini belirtirken, kimileri ise söz konusu maddeyi yeterince açık olmamakla eleştiriyor.
Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren, ''Belki ikincil düzenlemelerle daha da somutlaştırmak mümkün. Zaten piyasayı manipüle edecek davranışların cezalandırılması normal ancak biz hukukçulardan görüş aldığımızda iş yapmamızı engelleyecek bir unsur görmüyoruz'' dedi.
SPK, cezalandırma konusunda kasıt unsurunun aranacağını belirttiğini hatırlatan Dağdeviren, gerek SPK'nın açıklamaları gerekse hukukçu görüşü bir araya getirildiğinde 104'üncü maddenin kendilerini tedirgin eden bir yanının bulunmadığını söyledi.

''Basın ve ifade özgürlüğü korunmalı''

Ekonomist Uğur Gürses ise ilgili yasa maddesinin muğlak olduğunu kaydederek, ''Bunun AB direktiflerine göre hazırlandığı açık. Ancak AB düzenlemelerinde ifade ve basın özgürlüğünü koruyan hükümler var. O hükümlerin de yasa da yer alması gerekirdi'' diye konuştu.
Basın ve ifade özgürlüğü hükümlerinin ikincil düzenlemelere bırakılmasını yanlış bulduğunu dile getiren Gürses, SPK'nın piyasa bozucu eylemlerin neler olduğunu sayması yasa maddesinde sayması gerektiğini belirtti.
Piyasa bozucu eylemlere, içerden bilgi almaya, manipülasyona yönelik eylemlerin cezalandırılmasına bir itirazının olmadığını vurgulayan Gürses, ''Ancak muğlak ifadelerde yasayı düzenleyip kararı herhangi bir otoritenin vicdanına bırakmak doğru değil. Bu durumda herhangi bir kişi ya da kurum zarar gördüğü gerekçesiyle SPK'ya başvurabilir'' değerlendirilmesinde bulundu.

SPK 104'ün içeriği

SPK Kanunu'nun piyasa bozucu eylemlerin cezalandırılmasını öngören 104'üncü maddesine göre, makul bir ekonomik veya finansal gerekçeyle açıklanamayan, borsa ve teşkilatlanmış diğer piyasaların güven, açıklık ve istikrar içinde çalışmasını bozacak nitelikteki eylem ve işlemler, bir suç oluşturmadığı takdirde, piyasa bozucu nitelikte eylem sayılıyor.
SPK tarafından belirlenen piyasa bozucu eylemleri gerçekleştiren kişilere Kurul tarafından 20 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. Ancak, bu suretle menfaat temin edilmiş olması halinde verilecek idari para cezasının miktarı bu menfaatin iki katından az olamayacak.
Sonraki Haber