Asıl kıyamet bugün kopacak!

Bugüne kadar kurlardaki yükseliş sadece bir piyasa hareketiydi. Fakat 30 Haziran’da tüm kâr ve zarar hesaplara yazılacak! Hangi şirketler kurdan zengin olacak? Hangi şirketler büyük darbe alacak? Zararın boyutu 3.2 milyar TL! İşte tüm şirketlerin bugünkü kurdan röntgeni…

PARALİMANI.COM/ÖZEL ANALİZ

Hep dolardaki yükselişi tartıştık durduk. Dolar daha da yükselecek mi? Dolardaki yükseliş kimi etkiledi? Dolardaki yükselişten kim fayda sağlıyor? Hatta lobinin bile gücünü dolarda aradık. Halbuki asıl büyük ve sinsi tehlike Avrupa’da ülkeye giriş yaptı. TL karşısında Euro, dolardan yüzde 30 daha fazla yükseldi. Dolar bugüne kadar TL karşısında yüzde 7.74 değer kazanırken, hatta bir ara bu değer kazancı yüzde 10’a ulaşırken, dolardaki yükseliş 2013 yılı ilk çeyrek bilançolarında yazılan kurlara göre sadece yüzde 6’da kaldı.
Fakat kurlardan hangisi daha çok yükselmiş olursa olsun işleyen tehlikeli takvimi herkes göz ardı etti. Bugün 28 Haziran 2013 Cuma. Üç gün sonra yani 30 Haziran 2013 Pazartesi günü kurla ilgili tüm korkular gerçeğe dönüşecek. Kurlar o gün yüzde 2-3 bile yükselmiş olsa, uğranan zararlar da dövizden yapılan kur farkı vurgunları da işte o gün hesaplara kaydedilecek ve 2013 yılı ilk yarıyıl bilançolarında yapılacak hesaplamalarda değeri yükselmiş olan kurlar baz alınacak. Zararlar yazılacak, kârlar kaydedilecek. Yani takke düşecek ve artık kel görünecek.

KUR KİMİ İHYA KİMİ PİŞMAN ETTİ! TIKLAYINIZ!

AYIN ANALİZİ: ŞİRKETLERİN STRES KATSAYISI YÜKSELDİ!
PARALİMANI.COM olarak yine kimsenin yapamadığını yaptık ve Borsa İstanbul’da işlem gören tüm şirketlerin döviz röntgenini çektik. Hangi şirket dövizdeki yükselişten kur farkı vurgunu yapacak? Hangi şirketler darbe yiyecek?
Üstelik tüm hesaplamaları aslında şirketler bize verdi. Bilanço dipnotlarında olası döviz şoklarına karşı bir süredir yüzde 10’luk yükseliş ve düşüş testi yapan şirketler için işte bu senaryolar kısmen gerçek oldu. Dolar ve Euro’daki yükselişin şirketlerin kendi senaryolarına göre bilançolara nasıl yansıyacağını hesapladık.

İşte ayın borsa analizinden bazı çarpıcı başlıklar…

ŞİRKETLER BU ŞOKA HAZIR MIYDI?
Dolar ve Euro’nun TL karşısında gerçekleştirdiği ralliye şirketler hazır mıydı? Aslında şirketlerin bilançoları bu konuda bize çok sayıda ipucu veriyor. Bazı şirketlerin döviz kurlarından kaynaklanabilecek anlık şoklara (aynen geçtiğimiz haftalarda yaşadığımız gibi) karşı tedbirli olabilmek için döviz risklerini hedge ederken yani Türkçe anlatımıyla ters vadeli ve future pozisyonlar açarak minimum seviyeye indirirken bazı şirketlerin yüzlerce milyon dolar ve Euro’luk döviz açık pozisyonuna rağmen hiçbir risk düşürme operasyonuyla ilgilenmediği dikkat çekti.

HEDGE HESAPTA YOKKEN!
Hatta bırakın döviz hedge işlemlerini bazı şirketlerin şeffaflık karnesinde kırıklar olduğunu da üzülerek gördük. Borsa İstanbul’da işlem gören yüzlerce şirket bu stres testlerini yaparken bazıları hiçbir hesaplama yapmamış.
Bu nedenle analizimiz, dolar kurunda yükseliş ve düşüşlerin bilanço büyüklüklerine yapacağı etkiyi hesaplamış ve bunları bilanço dipnotlarına “kur riski” başlığı altında yazmamış şirketleri kapsamıyor.

YÜZDE 1’İ BİLE HESAPLAYAN VAR!
Fakat çoğu borsa şirketinin bu hesaplamaları yaptığını da ekleyelim. Hatta bazı şirketlerin döviz kurundaki en ufak değişikliklerin bile bilançosuna nasıl yansıyacağını yatırımcısına bilgilendirmek için bu stres testlerini yüzde 1’lik düşüş ve yükselişler için bile yaptığı bir gerçek. Yani TL karşısında, dolar, Euro, İngiliz Sterlini veya şirket hangi döviz kurunda daha fazla varlık veya borca sahipse o kurun yüzde 1 düşmesi veya yükselmesi halinde kendisinin bundan nasıl etkileyeceğini bile hesaplamış şirketler bulunuyor.

DİKKAT! “TÜM ŞARTLAR SABİTKEN”!
İşte bu şekilde yapılmış hesaplar üzerinden borsada işlem gören şirketlerin 30 Haziran 2013 Pazartesi günü bilanço kapatırken döviz kurlarında yaşanmış düşüş ve yükselişlerden nasıl etkilenebileceğini hesapladık. Elbette burada bir hatırlatmayı yapmakta fayda var: Bu hesaplamalar bir ceteris paribus varsayımıyla yapılmış durumda. Yani diğer tüm koşullar sabitken sadece kurlarda yaşanan değişiklikleri içeriyor. Yani diğer koşullarda da değişiklik yaşanmış olması halinde gerçekleşecek farklılıkları ve 2013 yılı mart ayında açıklanan bilanço büyüklüklerinde o günden bugüne yaşanmış değişiklikleri kapsamıyor. Bu nedenle PARALİMANI.COM’un yaptığı hesaplamaları sadece bir fikir edinmek amacıyla okumak gerekiyor.

3.2 MİLYAR LİRALIK ZARAR!
Öncelikle eğer kurlar 30 Haziran’da bugünkü seviyede olursa, analiz ettiğimiz şirketlerden kur farkından zarara uğrayan şirketlerin toplam zararı 3.2 milyar TL’ye ulaşacak.
Kur farkı nedeniyle gelir yazacak olan şirketlerin kârı ise 851 milyon liraya ulaşacak. Yani toplamda kurdan o veya bu şekilde etkilenen 298 şirketin toplam kur farkı bilançosu net 2.36 milyar TL’yi bulacak.

HOLDİNGLERE BÜYÜK DARBE!
Dolar kurundaki yükselişten en fazla etkilenen sektör olarak karşımıza holdingler çıkıyor. Holdinglerin bazıları kurlardaki yükselişe hazırken bir bölümü hazırlıksız yakalandı. Holdinglerin kurlardaki son dalgalanma nedeniyle uğradığı kayıp 500 milyon liradan fazla.
Onu kimya, petrol ve plastik şirketleri izliyor. Turizm ve ulaştırma sektörü ise son dalgalanmadan en fazla hasar gören üçüncü sektör olarak karşımıza çıkıyor.
İnşaat sektöründeki şirketlerin çok büyük bölümü kur değişimlerinden yara almış durumda ve toplam zarar 194 milyon TL.

Kur farkından en büyük fayda sağlayan şirketler ise lastik üreticileri. Cam üreticileri de yerli maliyet döviz bazlı satış sayesinde kurdaki dalgalanmalardan olumlu etkilendi. Fakat elbette leasing gibi sektörlerde hem kurdan karlı çıkan var hem de zararlı çıkan.

İŞTE 298 ŞİRKETİN TEK TEK KUR DEĞİŞİMİNDEN NE KADAR ETKİLENDİĞİNİ GÖSTEREN ANALİZ!


KUR KİMİ İHYA KİMİ PİŞMAN ETTİ!
Sonraki Haber