Borsa AKİLleniyor!

"Rifat Baba" borsaya geliyor!

PARALİMANI.COM/ÖZEL HABER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Borsa İstanbul'un lansmanında 'Rifat Baba' diye hitap ettiği ve daha sonrada çözüm sürecinde görevli akil insanlar listesine aldığı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun şirketi borsaya açılıyor. Ankara'nın 'İstinye Park'ı diye bilinen Panora AVM, yeni kurulan Panora GYO'nun portföyüne girerek SPK'dan borsa vizesi aldı. Panora GYO'nun 53 kişilik ortakları arasında Hisarcıklıoğlu ile birlikte dayısı ve Nuhun Ankara Makarnası Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Eskiyapan, ATO Başkanı Salih Bezci ve CHP Milletvekili Sinan Aygün de buluyor.

HİSSE FİYATI 4.7 TL

Panora GYO, yüzde 25 hissesinin halka arzını Mayıs ayının ikinci yarısında gerçekleştirmeyi planlarken; halka arz büyüklüğünün 102.2 milyon lira olması öngörülüyor. Panora GYO'nun halka arzına aracılık eden Deniz Yatırım'ın Yönetim Kurulu Murahhas Azası Cafer Bakırhan yaptığı açıklamada, "Halka arza iskontolu bir fiyatla çıkıyoruz. 100 milyon TL civarı ihraç bekliyoruz. İhracın tamamı yurtiçi yatırımcıya yönelik olacak. Yurtiçinde rahatlıkla talebi yakalamayı bekliyoruz" dedi. Panora GYO, ortak satışı yoluyla gideceği halka arzda 87 milyon lira ödenmiş sermayesinin yüzde 25'ini halka arz edecek. SPK'nın bülteninde yer alan açıklamaya göre, hisse satışı 4.7 liradan gerçekleştirilecek. Buna göre, 21.75 milyon nominal hissenin halka arz büyüklüğü 102.2 milyon lira olacak. Halka arzda yatırımcılara yönelik geri alım garantisi ve teşvik uygulayacaklarını belirten Bakırhan, halka arzı izleyen 2 yıl boyunca da mevcut ortakların yeni bir hisse satışı ya da ikincil halka arz yapamayacağını söyledi.

YATIRIMCILARA EN AZ %75 NAKİT TEMETTÜ GARANTİSİ

Panora GYO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sacit Güran ise, şirketin en önemli özelliğinin her yıl en az yüzde 75 nakit temettü vermesi olduğunu belirterek, "Her yıl dağıtılabilir kârın en az yüzde 75'inin temettü olarak dağıtımı esası ile halka arza çıkıyoruz. Bunu esas sözleşmemize de koyduk. BIST'te işlem görüp de esas sözleşmesinde bu kadar yüksek oranda nakit temettü garantisi veren başka şirket yok" dedi. Güran'ın verdiği bilgiye göre, Panora GYO, 2012 yılında oluşan 23.9 milyon liralık dağıtılabilir kârın yüzde 100'ünü mevcut ortaklara dağıttı. Güran, Panora GYO'nun 2012 yılında kira gelirlerinin 40 milyon lira, toplam gelirlerinin ise 48.8 milyon lira seviyesinde gerçekleştiğini söyledi. Şirketin 2012 net dönem kârı ise 27.5 milyon lira oldu.Güran, "Şirketin borçluluğu bulunmuyor. Gelirlerde ise her yıl euro bazında en az yüzde 10 artış öngörüyoruz. Ayrıca iskontolu fiyatla halka arza çıkılması nedeniyle, halka arz sonrası hisselerin gerçek fiyatı ile iskontolu fiyat arasındaki makasın kapanmasıyla da hisseler yatırımcısına kazanç sağlayacak" dedi.Bakırhan ise, temettü verimi ile ilgili yaptığı değerlendirmede, "Panora'nın 2012 yılında temettü verimliliği yüzde 6 civarı gerçekleşti. Şirketin GYO'ya dönüşmesiyle yüzde 20 vergi indiriminden yararlanacak. Bu da, geçen yılkinin en az yüzde 20 üzerinde bir temettü anlamına geliyor" diye konuştu. GYO'lar, yüzde 20 olan kurumlar vergisinden muaf tutuluyorlar. Panora GYO'nun portföyünde Ankara Oran'daki Panora AVM bulunurken, şirket başka yatırım ise planlamıyor.
Sonraki Haber