Borsa İstanbul'dan temettü rekoru
Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler 2013 yılında bugüne kadar açıklanan verilere göre toplam 12,8 milyar lira ile borsa tarihinin en yüksek temettü ödemesini gerçekleştirecek.
Borsa İstanbul ve şirket verilerinden derlenen bilgilere göre bugüne kadar temettü ödemesini gerçekleştirmiş ya da gerçekleştirme kararını almış şirketlerin toplam brüt temettü tutarları 12,8 milyar lirayı aştı.
Halen temettü açıklayabilecek şirketlerin de olduğu göz önüne alındığında Borsa İstanbul’un toplam temettü rekorunun 15 milyar liraya yaklaşabileceği tahmin ediliyor. 2012 yılında 2011 yılı karından hisse senedi olarak verilen temettüler de dahil 10,9 milyar lira temettü dağıtan şirketler 2008 yılından bu yana genel olarak 11 milyar lira seviyesinde bir temettü ödemesi gerçekleştirmişti.
Turkcell ile temettü tutarı 15 milyar liraya ulaşılabilir
Henüz temettü kararı alamamış şirketlerden en önemlisi tartışmasız Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ...
Turkcell’de tam 3 senedir ortaklar arasında devam eden davalar ve anlaşmazlık nedeniyle genel kurul yapılamıyor ve temettü kararı alınamıyor.
Analistler, Sermaye Piyasası Kurulu’nun Turkcell Yönetim Kurulu’na 3 bağımsız isim atamasının ardından genel kurulun mayıs ayında yapılabileceğini ve ortakların söylem ve temennilerine dayanarak genel kuruldan temettü kararının çıkabileceğini belirtiyor. Turkcell’in birikmiş kar paylarını dağıtma kararı alması durumunda geçmişteki temettü alışkanlıkları göz önüne alındığında toplam 2,5 milyar lira civarında bir temettü dağıtabileceğini tahmin eden analistler, bunun aynı zamanda borsada tek seferde ödenen en yüksek temettü tutarı rekorunu da kırabileceğini kaydediyor. Bugüne kadarki en yüksek temettü ödemesi Migros’un 4 Ağustos 2009 tarihinde gerçekleştirdiği 2 milyar 492 milyon liralık nakit temettü ödemesi olmuştu.
Borsa tarihinde, tüm şirketlerin bu yıla kadarki en yüksek toplam temettü ödemesi ise 2009 yılında, 2008 yılı karından gerçekleştirilen 11,9 milyar liralık temettü ödemesi olmuştu. 2009 yılına kadar her yıl düzenli olarak artan toplam temettü tutarı 2008 yılı küresel finans krizinin ardından şirket karlılıklarının düşmesi ve karlılıkları düşmeyen şirketlerin de belirsiz ortamda savunmaya geçmeleri nedeniyle azalarak 11 milyar lira seviyesine gerilemişti.
2012 yılında makroekonomik göstergelere bakıldığında, özellikle Türkiye’nin büyümesinin yüzde 2,2 ile beklentilerin altında kalmasına rağmen şirketlerin genel olarak gerek ihracat performanslarını korumaları ve gerekse düşen faiz ortamının karlılıklara katkı yapmasıyla net karlılıkların artış göstermesi temettü ödemelerindeki artışta en önemli etken oldu.
Tutar olarak rekor kırılsa da temettü verimliliğinde istenilen seviyeye ulaşılamadı
Toplam temettü tutarı olarak tarihinin en yüksek rekorları kırılsa da, hisse başına ödenen temettünün, dönem başı hisse fiyatına bölünmesiyle bulunan temettü verimliliğinde, gerek yatırımcılar, gerekse analistler Borsa İstanbul’un istenilen seviyeye gelmediği konusunda hemfikir.
Analistler temettü verimliliği anlamında halka açık şirketlerde genel olarak halen istenilen düzeye gelinemediğini belirterek, bunun nedeni olarak yerli yatırımcılarda ve şirketlerde temettü kültürünün henüz oluşmadığını, yatırımcıların kısa vadeli düşünerek temettü yerine spekülatif hareketlerden para kazanmaya çalışmalarının da etkili olduğu tespitini yaptı.
Yeni Sermaye Piyasası Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu’nun ardından önümüzdeki yıllarda toplam temettü ödemelerinin artış trendini devam ettireceğini tahmin eden analistler, yeni halka arzlar ve Avrupa’da bankacılık riskinin ortadan kalkmasıyla yurtiçinde BDDK’nın bankalara uyguladığı temettü dağıtma sınırını gevşetmesi durumunda ortalama temettü verimliliğinde de önemli oranda artışlar görülebileceğini kaydediyor.
Ayrıca gelişmekte olan bir ülkenin, gelişmekte olan şirketlerinin kazançlarını yatırıma yönlendirmelerinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden analistler, pay sahiplerinin sorgulaması gerekenin, karların verimli alanlara ve büyümeye yönelik yatırımlara yöneltilip yöneltilmediği olmalıdır şeklinde görüş bildiriyor.