Borsada "helikopter" korkusu sürüyor!

Açılışta düşüş beklentisi gerçeklşeti, ya şimdi?

PARALİMANI.COM

Geçen hafta "helikopter Bernanke" lakaplı FED Başkanı'ndan kaynaklı depremin ardından bu hafta da geçen haftanın artçı sarsıntıları beklenmeye devvam ediyor. Borsa için ortak kanı açılışta bir düşüş hareketinin ardından tepki alımlarıyla desteklerin gücünün test edilmesi, ardından ise direnç noktalarında satış gelip gelmeyeceğinin seyri olacağı yönünde.

Analistlerin BIST 100 Endeksi açılış değerine ilişkin medyan tahmini -208, ortalama tahmini ise -184 puan oldu. Foreks'in 8 aracı kurum analisti ile yaptığı ankette, en yüksek beklenti +350 olurken, en düşük beklenti -608 olarak gerçekleşti. Analistlerin 7'si negatif, 1'i pozitif açılış tahmininde bulundu.

Ki bu beklenti borsa açılışında gerçekleşti. Endeks güne düşüşle başlasa da gelen alımlarla artıya geçti.

ŞEKER YATIRIM: TEDİRGİNLİK SÜRECEK

FED'den gelen mesajların ardından piyasalarda oluşan tedirginlik yeni haftada devam ederken, Çin ekonomisine dair artan endişeler bugün Asya borsalarının haftaya satışlarla başlamasına neden olmuş gözüküyor. Dolayısıyla yurt dışında devam eden olumsuz görünüm paralelinde içerideki satıcılı seyrin bugün içinde devam edebileceğini düşünüyoruz. Bugün piyasaların içeride hazine ihalelerini ve buna bağlı olarak alternatif piyasaların seyrini bunun dışında Turkcell’in genel Kurul toplantısını takip etmesini bekliyoruz.

ALB MENKUL: 73 BİN KIRILIRSA 70 BİN 500'E HAZIR OLUN

Geçen haftanın son işlem günü yurtiçi ve yurtdışı önemli bir ekonomik veri gelmemek ile beraber bu düşüşün Bernanke açıklamalarının etkisinin devamı olduğunu düşünüyoruz. Endekste 73.000 seviyesi önemli bu seviyenin kırılması satış baskısının 70.500 seviyesine kadar olabileceğini göstermektedir. Endeksin 73.000 seviyesinin üzerinde tutunması ve Merkez Bankasının faiz ve kur cephesinden ateşi söndürmek adına atabileceği adımlar endeksi bu seviyelerden destekleyebilir. Endekste takip edilmesi gereken direnç seviyeleri 74.500/75.500/76.200, destek seviyeleri ise 73.000/71.500/70.500 olarak görünmektedir.

INTEGRAL MENKUL: AÇILIŞIN ARDINDAN TEPKİ GELEBİLİR
Bugün Türkiye Kapasite kullanım oranı ve Avrupa birliği ekonomik güven endeksinden gelecek olan veriler ile 73.000 kritik destek seviyesinin üzerinde tutunmasını beklenmektedir. Yurt dışı piyasaların karışık seyirli ve yatay seyretmesi muhtemelen BIST 100’unde yatay bir açılışla ve hafif bir satış baskısıyla güne başlayacağı düşünmekteyiz. Ardından tepki alımları görülebilir. Bist 100 Endeksi’nde takip edilmesi gereken direnç seviyeleri 73.600 / 74.000 / 74.850 destek seviyeleri ise 73.000 / 72.600 / 71.800 olarak görünmektedir.

CEROS MENKUL: BU VERİLERE DİKKAT!

Bu sabah S&P vadeliler %0,40 kadar aşağıda işlem görüyor. Asya borsalarının genelinde olumsuz bir hava hakim ve özellikle Goldman Sachs’ın büyüme tahminlerini düşürdüğü Çin borsalarında %4’i aşan düşüşler dikkat çekiyor. Avrupa piyasaların güne karışık başlangıçlar yapmaları bekleniyor. Bu veriler ışığında BIST’in güne yatay bir başlangıç yapacağını öngörüyoruz. Veri Akışı Yurtdışında bugün Almanya’da IFO iş dünyası güven endeksi, cari değerlendirme ve beklentiler endeksi, İtalya’da tüketici güven endeksi, ABD’de Chicago ve Dallas Fed ulusal aktivite endeksi yakından takip edilecek. Haziran’13 İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO) bugün saat 14:30’da açıklanacak. Konsensüs tahmini mevcut değil. KKO, Mayıs ayında %74,8 , geçen yıl Haziran ayında %74,6 idi. Haziran’13 Reel Sektör Güven Endeksi de bugün saat 14:30’da açıklanacak. Konsensüs tahmini mevcut değil. Endeks Mayıs ayında 112,5 , geçen yıl Haziran ayında 108,1 olarak gerçekleşmişti. Hazine bugün 5 yıl vadeli sabit faizli tahvilin ve 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli devlet tahvili ihracı için ihale düzenleyecek. Hazine, Çarşamba günü piyasaya toplam 13,64 milyar TL tutarındaki yüklü itfası öncesi yarın üç tane daha ihale düzenleyecek. Şirket Haberleri TCELL, geçtiğimiz ay toplayamadığı Olağan Genel Kurulunu SPK’nın yaptığı çağrı üzerine bugün saat 10:00’da tekrar toplamaya çalışacak. Toplantı gündeminde 2012 yılı ve sonuçsuz kalan genel kurul toplantılarında önceki iki yıla ait finansalların onaylanması bulunuyor. Merakla beklenen temettü ödemesi yönetim kurulu tarafından genel kurula teklif olarak sunulmasa da gündemde önceki 3 yıla ait ödenmeyen temettü ödemelerinin görüşülmesi maddeleri de bulunuyor. SPK, 22 Mayıs’ta gerçekleşemeyen genel kurul sonrasında TCELL yönetim kurulundan 30 gün içinde Genel Kurulu toplamasını ve SPK’nın Kurumsal Yönetim İlkeleri çerçevesinde gerekli düzenlemeleri yapmasını talep etmişti. Ayrıca TCELL genel kurul çağrısının yapılmaması ya da gerekli kararın alınamaması halinde SPK gücünü kullanarak bağımsızlık kriterini sağlayan asgari sayıda üyenin atanacağını bildirmişti. CEROS Yorum : Yapılacak olan genel kurul öncesinde kontrol gücüne sahip hissedarların %51 hissedar olan Turkcel Holding’in temsili konusunda anlaşmaya vardığına dair herhangi bir haber olmazken, bugün de genel kurulun toplanamaması ihtimalini yüksek buluyoruz.

ETİ YATIRIM: BERNANKE'NİN TAHRİBATI HENÜZ ATLATILMADI
FED kararları ve Bernanke’nin açıklamalarının piyasalarda yarattığı tahribatın henüz atlatılamamış olmasının borsalara bugün de zayıf açılışlar getirmesi nedeniyle BIST-100 endeksinin yeni haftaya 73.000’in altında başlangıç yapmasını bekliyoruz. FED Başkanı Bernanke’nin Çarşamba günü akşamı yaptığı açıklamalar, bu kadar net mesajlar beklemeyen piyasa oyuncuları üzerinde soğuk duş etkisi yarattı. 2013 yılının son çeyreğinde varlık alımlarının azaltılacağı endişesi, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde ve gelişmekte olan ülke tahvillerinde yaklaşık 0,5 puan kadar artışa neden olurken, gelişmekte olan ülke borsalarında %5’leri aşan seviyelerde kayıplara, doların karşısında para birimlerinin de değer kaybetmesine sebep oldu. Gezi Parkı olayları ile birleşen FED kararlarının etkisi yurtiçi piyasalarda biraz daha sert fiyatlandırmalara yol açtı. Geçen hafta piyasalardaki sert hareketlerin ardından yeni haftanın FED kararlarını biraz daha sindirmeyle geçireceğini gösteriyor. Bu çerçevede, özellikle ABD’de açıklanacak makro veriler FED’in yıl sonunda varlık alımlarını azaltıp azaltmayacağı konusunda sinyal vereceğinden, yeni denge bulma noktasında bu veriler de önemli rol oynayacaktır. Bu doğrultuda, yılın ilk çeyreğinde olduğu üzere veriler iyi de gelse kötü de gelse borsalarda pozitif fiyatlandırması, yerini, veriler iyi geldiğinde satışlara, kötü geldiğinde alışlara bırakacaktır görüşündeyiz. Bu nedenle, bu hafta borsaların yönü açısından makro veriler önemle takip edilmelidir. Yurtiçinde yaşanan son gelişmelerin ekonomide zayıflama yaratma ihtimalinin de fiyatlara dahil edilmesi sonrasında BIST-100 endeksinde gelinen seviye (73.000), tekrar pozisyon azaltmak veya tepki alımlarına oynamak açısından kritik bir seviye. 2-10 yıl arasında değişen beş ayrı tahvil ihracının olduğu ve sıkıntıların henüz atlatılamadığı bu haftada, her iki yöndeki kararlar açısından 73.000 seviyesi önemle takip edilmelidir.
Sonraki Haber