Erdoğan, Borsa İstanbul'un gongunu çaldı

Borsa İstanbul'un ilk gong'unu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan çaldı.

Avrupa hisse senedi piyasalarının satıcılı seyir ve özellikle banka hisselerinde görülen sert satışlarla negatif yönde ayrışan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 Endeksi bugün BIST 100 adıyla işleme başladı.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, ilk seansta bir konuşma yaptı. Turhan, "Hükümetimizin SPK Kanunu ile yeni bir dönem açıyoruz. Borsamızın değişimini gerçekleştirmiş olduk bugün. 2012'de açılış ve kapanış seanslarını devreye alarak borsamızın uluslararası borsalarla aynı standarta gelmesi için bir adım daha atmış olduk" dedi.

Açılışta konuşan SPK Başkanı Vahdettin Ertaş da, "Geçen yıl Türk Ticaret Kanunu ve SPK Kanunu devreye girdi, dönüşüm sürelerini başlatmış olduk. 2013 yılını gelişim, 2014 ve sonrasını büyüme yılları olarak belirledik. Ülkemiz kriz sürecini başarıyla yönetti. Artık küresel bir finans merkezi olmayı ülkemiz haketti. İnşallah 2023 yılında Türkiye dünyanın en iyi finans merkezi olacak. Başta sayın Başbakan'ımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

İMKB BİTTİ BIST OLDU

İMKB'nin tüzel kişiliği sona erdirilerek, yerine Borsa İstanbul kuruldu. Endekste İMKB olarak yer alan kısaltma BİST şeklinde değiştirilirken, uluslarası kullanım göz önünde bulundurularak kısa yazılımın BIST şeklinde olmasına karar verildi.

BABACAN: RAKİP YOK

Dün akşam da Borsa İstanbul AŞ'nin Açılış Galası Çırağan Sarayı'ndaki gerçekleştirildi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gala yemeğinde yaptığı konuşmada, İstanbul'u dünyanın en önemli 10 finans merkezinden biri yapmak gibi iddialı bir hedefleri olduğunu hatırlattı. Tarihi ve kültür mirası ile İstanbul'un uluslararası finans merkezi olmayı çoktan hakkettiğini belirtten Babacan, şunları kaydetti: 'Bir bakıma İstanbul'a biz sadece hakkettiği bir imkanı açmış oluyoruz. Bunun üzerine Doğu Avrupa'dan tutun, Orta Asya'ya kadar, oradan çıkın Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya kadar çok geniş coğrafyada İstanbul'un rakibi olabilecek bir başka finans merkezi düşünemiyoruz.' Babacan, TBMM'ye gönderilen bir yasa ile İstanbul Tahkim Merkezi'nin de kurulacağını ve özel sektördeki ihtilafların hızlı bir şekilde çözüleceğini kaydetti.

EN KÖTÜ İHTİMALLE İLK 8'DEYİZ

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan da 'Likiditenin piyasa kapitalizasyonuna oranı itibarıyla yüzde 152 rakamıyla, Borsalar Federasyonuna raporlama yapan borsalar içerisinde 4'üncü, bazı sıralamalara göre de en kötü ihtimalle 8. borsasını bugüne kadar kurduk, büyüttük, geliştirdik' diye konuştu. Turhan, en son teknolojiye sahip olma ve sahip olunan teknolojiyi de 3. ülkelere satma konusuyla ilgili yoğun çalışmalar yaptıklarını da vurguladı.
Sonraki Haber