İNFO YATIRIM ORTAĞI CAN ALP: Dolar 2.40'ı geçebilir!
Borsada yaşanan düşüş, görünümü negatife çevrilen kredi notu, yükselen döviz fiyatları, kaçan yabancı yatırımcılar... Borsada neler oluyor? Elinde hisse senedi olanlar veya hisse almak isteyenler ne yapmalı? İnfo Yatırım Ortağı Can Alp, PARALİMANI.COM için yanıtladı
PARALİMANI.COM/ÖZEL RÖPORTAJ/DEMET KARAL
Giderek şiddetlenen siyaset, dolarda yükselen tansiyon, dip arayışındaki borsa, görünümü değişen kredi notu derken yatırımcıların kafası iyiden iyiye karıştı.
Yıllardır arada gelen kötü haberlere kulak tıkayan piyasalar, bugün ise arada gelen iyi haberlere kulak tıkar hale geldi.
Bu şartlar altında da "bundan sonra ne yapmalı" sorusu belki de son 10-15 yıldır hiç olmadığı kadar önemli hale geldi.
İnfo Yatırım Ortağı Can Alp, PARALİMANI.COM için yatırımcıların kafasındaki en kritik sorulara yanıt verdi. İşte Demet Karal'ın İnfo Yatırım ortağı Can Alp ile röportajı...
İNFO YATIRIM ORTAĞI CAN ALP: BORSA İSTANBUL EN KÖTÜ SENARYODA BİLE UCUZ
Soru: Türkiye'deki siyasi atmosferdeki değişiklikler... Sektörümüzü nasıl etkiliyor?
İNFO YATIRIM ORTAĞI CAN ALP: Türkiye ekonomisi ithalata bağımlı bir ekonomi. Durum böyle olunca dış ticaret açığı sorunu ile karşı karşıya kalan bir ülke. 2013 yılı dış ticaret açığı takriben 95 milyar dolar, Cari açık ise 60 milyar dolar. Dolayısı ile bu açıkların finansmanı (net direkt yatırımlar, turizm gelirleri vs. dışında) net para girişi (yani bir nevi sıcak para diyelim) ile sağlanmak zorunda. Türkiye'de siyaset alanında çekişmeler, gerilimler kısaca ülke içinde iç siyasetten kaynaklanan sorunlar yabancıların aklında soru işaretleri doğurduğu için Türkiye'ye hem yatırım hem de portföy amaçlı para girişinde sorunlara yol açmakta ve bu durum finansal piyasalarda özellikle de para ve sermaye piyasalarında dalgalanmalara yol açmakta. Dolayısı ile böyle durumlarda yatırımcı güveni dahil sektörde bağlantılı sorunlara yol açmakta.
Soru: Borsa şu an riskli görünüyor. Tabii diğer enstrümanlarda.. Yatırımcı psikolojisi nasıl.. nedir? Borsada düşüş devam edebilir mi? Yoksa artık Türkiye piyasası yabancı yatırımcı açısından satın alınabilecek kadar ucuz mu?
İNFO YATIRIM ORTAĞI CAN ALP: İngiltere, Almanya ve Fransa... Avrupa'nın en büyük üç ekonomisi. İngiltere hariç (İngiltere'de 2014'de %2.5 civarı büyüme bekleniyor) Avrupa ve Euro Bölgesindeki en sağlıklı 2 ekonomi olarak kabul gören Almanya'da 2014 büyümesi %1 bile değil, Fransa'da ise ekonomi 2014'de küçülmesin de %0'ın üzerinde bir büyüme olsun yeterli beklentisi var. Fakat Alman Dax30'un Fiyat Kazancı 16 civarında, Fransa CAC40 Endeks'inin Fiyat Kazancı ise 23. (İngiltere FTSE100 Fiyat Kazanç ise yine 16 civarı). Türkiye'de en kötü senaryo ilk çeyrekte bir yavaşlama, yıllık bazda belki %2'lik bir büyüme 2. çeyrekte normal bir büyüme olarak %3 diyelim beklenmekte. Yılın 2. yarısından itibaren ise büyümenin hızlanması bekleniyor. Mevcut şartlar altında BIST-100 Fiyat Kazanç oranını 8 civarı olarak görmekteyiz. Dolayısı ile 30 Mart seçimleri öncesi yaşadığımız finansal dalgalanmaları büyümeye devam edecek bir ülke yani Türkiye'de kısa vadeli dalgalanmalar olarak düşünmekteyiz. Biz Borsa İstanbul'un hem yabancı hem de yerli yatırımcılar tarafından satın alınabilecek kadar ucuz olduğunu ve alım yaparak biriktirme yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Şu an borsada Defter Değerlerinin %30 civarında altında işlem gören bildiğimiz sağlıklı çok sayıda şirket var. Durum bu olunca bu tür sağlıklı şirketlerin hisselerinin fiyatlarının daha fazla düşüp düşmeyeceğini fazla düşünmeden kademeli şekilde alım yapma düşüncesindeyiz.
İNFO YATIRIM ORTAĞI CAN ALP: İHRACATÇI ŞİRKETLERE DİKKAT!
Soru: 2014 yılı sizce nasıl geçecek, yatırımcılara neler tavsiye edersin?
İNFO YATIRIM ORTAĞI CAN ALP: 2013 yılını Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika tarafından oluşturulmuş Kırılgan Beşli'nin ortak sorunları yani yüksek cari açık ve paralelinde TL'nin %20.33 oranda değer kaybı ile kapatan Türkiye, 2013'ün son çeyreğinde bankacılık, kredi piyasaları ve ekonominin alt kategorilerinde alınan önlemler ile hem cari açığını 2014 yılında azaltacak hem de ihracatın ithalatı karşılama oranını yükseltecek fikrindeyiz (2013 rakamlarına göre ihracatın ithalatı karşılama oranı %66 civarında kayıtlara geçti). Kısa bir süre önce Uluslararası Para Fonu - IMF, 2014 global büyüme beklentisini %3.6'dan %3.7'ye yükseltip Türkiye'nin de %2,7 ile %3.5 arasında büyüyeceğini öngördüğünü açıkladı. IMF'nin 2015 yılına ait Türkiye büyüme beklentisi ise %4'e yakın bir oran olarak korundu. Aynı konuda Dünya bankasının 2014 Türkiye büyüme beklentisi %3.5, 2015 yılı büyüme beklentisi ise %4 civarında. Ali Babacan önderliğindeki ekonomi yönetimi ise yavaş geçecek bir ilk yarı sonrası Türkiye'nin 2014 büyümesinin yılın 2. yarısında hızlanacağını öngörmekte. Global anlamda ise Çin'de ekonomi ve finans sektörüne ilişkin olarak devam eden yapısal reformlar, Japonya'da devam eden parasal genişleme ve beraberindeki 2 yıl içinde %2 civarında enflasyona ulaşma ısrarı ve Euro Bölgesi Ekonomisinin 2014'de toparlanmasında hızlanma görüleceği ve ABD ekonomisinde ise 2014'de %2.8 olarak beklenen büyüme oranının eninde sonunda Borsa İstanbul'a 2014 içinde yansıyacağını düşünmekteyiz. Bu itibarla en başta ihracata yönelmiş, sağlıklı finansal tablolara ve yönetime sahip olan Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin hisselerinin alımının bugünlerde yanlış olmadığını düşünüyoruz.
HANGİ SEKTÖRLER?
Soru: Çok uzun yıllardır finans piyasasında faaliyet gösteriyorsunuz. Borsa İstanbul o günlerden bugüne ne durumda sizce?
İNFO YATIRIM ORTAĞI CAN ALP: Borsa İstanbul hem teknolojik anlamda hem de kadro olarak vs. oldukça mesafe katetti.
Soru: İşin tam ortasında bir kişi olarak fikrinizi merak ediyorum. 2014 yılında hangi sektörlerin ön plana çıkmasını bekliyorsunuz?
İNFO YATIRIM ORTAĞI CAN ALP: Sektörel olarak değil de ağırlıklı olarak iç piyasaya veya dış piyasaya çalışan firmalar olarak konuyu değerlendirirsek, Avrupa'da beklenen ekonomik iyileşmeden dolayı ve Türkiye'nin dış ticaretinin %42'sini Euro bölgesi ile yapmasından dolayı İhracatı güçlü ve/veya döviz cinsinden borçları da göreceli olarak az olan şirketlerin 2014'de finansal olarak daha sağlıklı ve verimli bir yıl geçireceğini düşünmekteyiz.
İNFO YATIRIM ORTAĞI CAN ALP: DOLAR 2.40-2.50 TL OLABİLİR
Soru: Dolarda yaşanan yükselişe karşı nasıl bir strateji belirlendiniz? Ve tabii ki dolardaki mevcut durumu nasıl değerlendiriyorsunuz. Dolar için 2014 projeksiyonunuz nedir?
İNFO YATIRIM ORTAĞI CAN ALP: Aralık ayı 3. haftası gibi Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı bankalar arası döviz piyasasında 32 milyar dolar kısa vadeli açık var demişti. Dünkü basın toplantısında ise sistemin açığının 20 milyar dolara düştüğünü belirtti. Dolayısı ile bu durumun Başçı açıklama yaparken Dolar/TL paritesinin 2,27 olduğunu ve açıklama esnasında ve sonrasında paritenin herhangi bir tepki vermediğini düşünürsek basit bir düşünce ile denge seviyesini 2.27 olarak düşünebiliriz. Yılsonunda normal şartlar altında Dolar/TL paritesinin 2.40 üzeri fakat 2.50'nin de altında bir rakam olması bizi şaşırtmaz. Dolardaki mevcut durum yani hem sert yukarı hareketler hem de ara ara sert dalgalanmalar, hem spekülatif (kar elde etme) amaçlı alımlardan hem de döviz borcu olan şirketlerin biran önce borçlarını kapatma telaşı olmasından kaynaklandığını düşünmekteyiz. Şirketimizin dolar bazlı herhangi bir yükümlülüğü olmadığından dolardaki yükseliş öncesinde özel bir önlem almadık.