Japonya'da G20 rallisi!

Kur politikasının eleştirilerden uzak olmasıyla Japonya güne yüzde 2 üzerinde primli başladı

Kur savaşları tartışması eşliğinde G20 toplantılarının takip edildiği haftada Japonya’nın yüzü güldü. Japonya kuru maniple etmediğini yinelerken G20’lerin kur tarafın ile çok fazla ilgili olmadığı gözlendi. Genel hatlarıyla Japonya’nın lehine geçen toplantılardan sonra yeni haftada Yen dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Dolar Yen 93.93 seviyesindeyken euro Yen 125’te.

Abe’nin kur konusunda süreci BoJ’a bırakacaklarını açıklarken bankanın başarısız olması halinde farklı önlemler alınabileceğini dile getirdi. Japonya Başbakanı Shinzo Abe, BOJ'un görevinin sadece fiyatları artırmak değil, onların hedeflenen seviyenin üzerine çıkmasını da engellemek olduğunu belirterek, "BOJ'un görevi fiyatları yüzde 2 seviyesinde istikrarlı tutmak" diye konuştu. Geçtiğimiz 3 aylık dönemde yüzde 13 değer kaybeden Yen yeni günde Japonya’da Nikkei yüzde 2 üzerinde yukarıda. Topix yüzde 2.2 primle güne devam ediyor. Hong Kong yüzde 0.4 aşağıda geçtiğimiz hafta kapalı olan ve yılbaşı tatili sonrasında ilk işlem gününde Şanghay endeksi yatayda. Kospi ise yüzde 0.2 aşağıda.

Küresel piyasalar geçtiğimiz hafta açıklanan makroekonomik verilerin ve ''kur savaşları'' ile ilgili haber ve açıklamaların etkisiyle genel olarak dar bantta dalgalı seyretti.

Hafta sonu yapılan G20 toplantısı öncesinde hafta boyunca açıklanan makroekonomik veriler ve şirket bilançolarının etkisiyle karışık seyreden hisse senedi piyasaları yükseliş kanalı içindeki pozisyonlarını korusalar da kademeli olarak satış baskılarının arttığı görüldü.

ABD'de Dow Jones endeksi hafta içinde en yüksek 14.039 ile en düşük 13.906 puan arasındaki bantta dalgalı seyrederek haftayı önceki hafta kapanışının hemen altında 13.982 puandan tamamladı.

Avrupa tarafında ise ''kur savaşları'' ile ilgili yapılan haber ve açıklamalar ve Avro bölgesi GSYH verisinin daralmaya işaret etmesiyle gerek avronun diğer para birimleri karşısındaki hareketi, gerekse hisse senedi piyasaları daha geniş bir bant içinde hareket etti. Avro/dolar paritesi hafta içinde 1,3520 seviyelerine kadar yükselse de bu seviyeden gelen satışlarla 1,3300 sınırına kadar geriledi ve haftayı 1,3365 seviyesinden kapattı.

Almanya'da DAX endeksi sınırlı da olsa değer kaybederek haftalık bazda düşüşünü 3. haftaya taşırken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi haftanın ilk yarısındaki hızlı yükseliş performansıyla haftayı yüzde 1,02 oranında yükselişle tamamladı.

Yurtiçinde açıklanan makroekonomik verilerden, 2012 yılı cari işlemler açığı beklentilerden iyi gelirken, kasım ayı işsizlik verisi ise beklentileri aşarak yüzde 9,4 oldu. İMKB'de yurt dışı hisse senedi piyasalarından negatif yönde ayrışma ile satış baskılarının devam etmesi dikkati çekti. İMKB 100 endeksi hafta içinde gördüğü 76.630 puan ile son 8 haftadan beri gördüğü en düşük seviyeye gerilerken üst üste 4. haftayı da düşüşle tamamlayarak cuma gününü 78.081 puandan kapattı.

Bu hafta yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) salı günü yapacağı toplantı ve kararlarının takip edileceğini belirten analistler, yurt dışında ise G20 zirvesi ve kur savaşları ile ilgili gelişmelerin izleneceğini belirtiyor.
Sonraki Haber