Piyasalar İTALYAngın yeri!

Bu seçim Avrupayı birbirine katabilir

Paralimani.com

Dün önce ABD borsası, ardından da Avrupa borsalarıyla umutlanan piyasalar, İtalya'dan gelen bir haberle darmadağın oldu.

İtalya'daki seçimlerde güçlü bir iktidar olasılığının sıfıra inmesine yol açan sonuçlar, Avrupa ve ABD piyasalarında bomba etkisi yarattı.

Silvio Berlusconi hükümetinin istifsa etmesine ve yerine Mario Monti'nin teknokrat hükümetinin göreve gelmesine yol açan ekonomik krizin ardından Monti hükümeti İtalya tarihinin gelmiş geçmiş en büyük tasarruf paketlerinden birini açmış, bunun ardından İtlaya'da halk sokağa dökülmüştü.

Halkın giderek yükselen tepkileri Berlusconi efsanesinin yeniden gündeme gelmesine sebep olmuş, Berlusconi, Monti hükümeti tarafından uygulanan birçok kesintinin halka iade edileceğini vaat etmişti.

BERLUSCONI ŞAMPİYON, KOMEDYEN MUHALEFET
Bu popülist politiklar, seçimlerin Berlusconi ve Monti arasında güçlü bir yarış geçeceği beklentisi yaratmış ve istikrar yanlısı halkın Monti'yi, tasarruf tedbirlerinden bıkan halkın ise Berlusconi'yi destekleyeceği beklentisi dikkat çekmişti. İtalya'daki seçimin ilk sonuçları sürpriz isimleri de zirveye taşıdı. Berlusconi'nin partisi seçimden zaferle çıkarken, eski komedyen Grillo, Temsilciler Meclisi'nde birinci parti olarak, bir Berlusconi-Bersani koalisyonunun önünde en büyük muhalefet olarak zirveye oturdu.

İTALYA KORKUSU YENİDEN
Berlusconi merkezli bir hükümetin, AB'nin dayattığı tasarruf paketlerinin birçoğunu etkisiz hale getirme riski ise piyasaları asıl allak bullak eden sebep oldu.

Avrupa'nın en kilit ekonomilerinden biri olan İtalya'ya yönelik endişeler Monti iktidarının yugulamalarıyla hafiflemiş, piyasalar "Ya İtalya batarsa" korkusunu ertelemişti. Fakat son seçim sonuçlarının ardından İtalya'da güçlü bir tek parti iktidarı oluşmayacağı beklentisi, Avrupa'da yeni bir "İtalya" korkusu oluşabileceği endişelerine neden oldu.

Bu gelişmelerin ardından ABD'de zirve seviyelerini test eden Dow Jones endeksi hızla geriledi. Sabah saatlerinden itibaren seçim sonuçlarının yarattığı yıkım Avrupa borsaları ve İMKB'de de etkisini gösterdi.

İMKB ilk seansı yüzde 0.58 değer kaybıyla kapatırken Alman borsası yüzde 1.84, Fransız borsası yüzde 2.21, Rus borsası ise yüzde 2.25 çakıldı.

Sonraki Haber