Piyasalar yeni haftaya endişeli giriyor

73000 seviyesi kırılırsa...

Küresel piyasalarda haftanın son iki işlem gününde tepki alımlarının sınırılı kalması nedeniyle söndürülemeyen ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yükselttiği ateş önümüzdeki haftaya taşındı.
Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alım programında herhangi bir değişiklik yapmamasına rağmen, Başkan Ben Bernanke'nin parasal genişlemenin yıl sonuna kadar azaltılabileceği ve 2014 yılında sonlanabileceği yönündeki açıklamaları ile güçlü satış baskısı altında kaldı.
Bernanke'nin açıklamalarının ardından ABD'de 10 yıllık tahvillerin faizi yüzde 2,47'ye kadar yükselmesiyle özellikle gelişmekte olan ülkelerin bono ve döviz piyasalarında sermaye çıkışları etkisini artırdı ve bu da fiyatlar üzerinde baskı yarattı. Dolar, diğer para birimleri karşısında değer kazanırken emtia fiyatlarında da sert düşüşler gözlendi.
- Gelen tepkilerin sınırlı kalması, endişerleri sonraki haftaya taşıyor
Yurt içinde, bankalararası piyasada TL dolara karşı haftanın son iki işlem gününde yaklaşık yüzde 2,7 oranında değer kaybederken, Güney Afrika Randı yüzde 2,21, Meksika Pesosu yüzde 3,11, Hindistan Rupisi ise yüzde 1 oranında düşüş kaydetti. Bernanke'nin açıklamaları sonrası Rus Rublesi'nin dolara karşı değer kaybı yüzde 2,79 olurken Brezilya Reali'nin kaybı ise yüzde 3'ü aştı. Analistler, dolara olan talebin önceki güne göre azalsa da haftanın son işlem gününde de devam ettiğini ve gelen tepkilerin sınırlı kaldığını belirterek, bu nedenle negatif görünümün önümüzdeki haftaya da taşınabileceğini kaydediyor.
Haftanın son iki işlem gününde hisse senedi piyasalarında da önemli oranda düşüşler yaşandı. Bernanke sonrası ilk günde Borsa İstanbul en fazla değer kaybeden borsalardan biri olurken, haftanın son işlem gününde görece olarak sınırlı da olsa düşüş devam etti.
- BIST 100 endeksinin Bernanke sonrası kaybı yüzde 7,27 oldu
BIST 100 endeksi, Bernanke sonrası iki işlem gününde yüzde 7,27 oranında değer kaybederek analistlerin kritik destek seviyesi olarak nitelendirdikleri 73.000 puan sınırına kadar geriledi.
Analistler, cari açık finansmanı riski nedeniyle parasal genişlemeye yönelik tedirginliğin Türkiye'ye daha güçlü bir şekilde yansıdığını belirterek, küresel piyasalardaki olumsuz seyrin ABD'de bundan sonra açıklanacak makroekonomik verilere göre şekilleneceğini kaydediyor. Bernanke sonrası Güney Kore'de Kospi endeksi iki işlem gününde yüzde 3,44 oranında değer kaybederken, Rusya'da Traded endeks yüzde 3,64 ve Brezilya'da Bovespa endeksi yüzde 4,87 oranında geriledi.
Gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışının kısa vadeden orta ve uzun vadeye yayılabileceği riskinin fiyatlara yansıdığını belirten analistler, parasal genişlemeye yönelik endişelerin, tarihi zirvelerinde olan gelişmiş ülke borsalarında sert düşüşlere neden olduğuna dikkati çekiyor. Bernanke'nin açıklamalarından sonra ilk gün yaşanan sert düşüşün ardından satış baskılarının haftanın son işlem gününe de taşındığını ifade eden analistler, endekslerin orta ve uzun vadede yükseliş yorgunu olması nedeniyle teknik olarak ihtiyaç duyulan düzeltme hareketinin Bernanke'nin açıklamaları sonrası tahmin edilenden hızlı ve marjlı olduğunu kaydediyor.
- Gösterge tahvili bileşik faizi yüzde 4,60'lardan yüzde 8,10'a yükseldi
Analistler, yükselen faizlerin risk iştahını azalttığına değinerek hisse senedi piyasalarında ağırlığı yüksek mali sektör şirketlerinin karlılıklarına yönelik olumsuz beklentilerin artmasını ve bunun da hsse senetlerine güçlü satışlar getirdiğini ifade ediyor. Yurt içinde ikinci bir kredi derecelendirme kuruluşundan "yatırım yapılabilir" notunun alınmasının ardından yüzde 4,61 seviyesine kadar gerileyen gösterge tahvilin bileşik faizi, gerek "Gezi Parkı odaklı gelişmeler" gerekse Bernanke'nin açıklamalarının ardından sert bir şekilde yükselişe geçerek haftanın son işlem gününde yüzde 8,10'a kadar yükseldi.
- Önümüzdeki hafta yurt içinde ihaleler, yurt dışında veriler yönü belirleyecek
Analistler, bundan sonraki süreçte özellikle ABD'de açıklanacak makroekonomik verilerin piyasalar için öneminin arttığını vurguluyor. Önümüzdeki hafta ABD'de açıklanacak makroekonomik veriler arasında, pazartesi günü Dallas Fed iş aktivite endeksi, salı günü dayanıklı mal siparişleri ve yeni konut satışları, çarşamba günü 1. Çeyrek GSYH ve cuma günü de haziran ayı Chicago PMI endeksi ile Michigan güven endeksi bulunuyor. Yurt içinde ise özellikle Hazine'nin düzenleyeceği ihaleler, yükselen faiz ortamında piyasalar tarafından yabancı yatırımcı ilgisini ölçme adına önem kazanırken, salı günü açıklanacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özeti ve cuma günü açıklanacak mayıs ayı dış ticaret dengesi izlenecek.
Analistler BIST 100 endeksin 73.000 puan seviyesinin kritik destek konumunda olduğunu, bu seviyenin kırılması durumunda satış baskılarının kademeli olarak devam edilebileceğini belirterek, 73.000 puanın altında sırasıyla 70.000 ve 66.000 seviyelerinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.
AA
Anahtar Kelimeler
Sonraki Haber