Piyasalarda rüzgar tersine dönebilir

FED'in kararı bekleniyor

New York merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Pension Partners’ın kurucusu ve yöneticilerinden biri olan Ed Dempsey, gelişen ülkelerin kaderinin Fed’e bağlı olduğunu söyledi.

Dempsey, Fed Başkanı Ben Bernanke’nin teşvik paketinin devamına yönelik bir açıklama yapması durumunda, gelişen piyasaların varlık sınıflarında güçlü bir geri dönüşün yaşanacağını ifade etti.

CNBC'ye konuşan Dempsey, “Fed’den destekleyici bir mesajın gelmesi durumunda, gelişen piyasalarda güçlü bir ralli görülebilir” dedi.

FED DALGALANMAYA DEVAM EDİYOR

Fed’in aylık 85 milyar dolarlık parasal genişleme programının devam etmeyeceği yönüneki endişeler dünya genelinde borsalarda satış getirdi. Özellikle de gelişen piyasaların borsaları bu satışlardan fazlasıyla etkilendi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi geçen yıl kıyasla yüzde 10 değer kaybetmiş durumda.

Diğer yandan Wall Street’te ise rekorlar kırılıyor.

S&P 500 Endeksi neredeyse geçen yılki seviyesinin yüzde 17 üzerinde.

KURLARI DA ETKİLEDİ

Fed endişesi gelişen piyasaların para birimlerini de vurdu.

Güney Afrika randı ve Endonezya rupesi bu süreçte dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimleri arasında yer aldı.

Dempsey, “Gelişen piyasalarda şu anda Fed’in teşvik programında büyük çaplı azaltma yapacağı fiyatlanıyor. Ancak Fed’den ekonomik büyümeye bağlı programa devam kararı gelirse, gelişen piyasalarda önümüzdeki aylarda güçlü bir ralli görülebilir” diye konuştu.

Yurtiçi piyasalarda ise dün gün ortasında yakalanan iyimser hava günün son yarım saatinde yerini satışlara bıraktı ve BIST 100 endeksi, gün içinde yükseldiği seviyeden banka hisseleri öncülüğünde yaklaşık 1.300 puan gerileyerek, analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 79.000 puanın hemen altında kapattı.

Bugün Merkez Bankası PPK faiz kararı ve açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağına değinen analistler, yarınki Fed kararı ve Bernanke'nin açıklamalarının ana yön üzerinde belirleyici olacağına da dikkati çekiyor.

Bugün kararını açıklayacak PPK toplantısına yönelik, geçen hafta gerçekleştirilen AA Finans PPK Beklenti Anketi'ne göre ekonomistler, PPK'nın bugün faiz ve faiz koridorunda herhangi bir değişiklik yapmasını beklemiyor.

Sonraki Haber