360 liralık ikramiye talebi!

Bugün masadalar...

Memur maaşlarını belirleyecek ikinci toplu sözleşme görüşmesi için bugün hükümet ile Memur-Sen masaya oturacak. Memur-Sen, toplu sözleşme ikramiyesinin 2014 yılında ayda 30 liradan yıllık 360 liraya çıkartılmasını talep edecek. Memurun zam pazarlığı başlıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda başlayacak olan ve hükümet adına Bakan Faruk Çelik’in başkanlığını yapacağı toplu sözleşme görüşmelerinde memuru ise Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, KESK ve Türkiye Kamu-Sen temsil edecek. Toplu sözleşme görüşmelerinde kamu çalışanlarına uygulanacak katsayı, göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, ek ödeme, toplu sözleşme ikramiyesi, fazla çalışma ücreti, harcırah, ikramiye, doğum ve aile yardımı ödenekleri, cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımları ile diğer mali ve sosyal haklar belirlenecek.

Memur hükümetten ne isteyecek?

Ekonomiekibi'nin haberine göre, bu görüşmelerde Memur-Sen, emeklileri de kapsayacak şekilde taban aylığa 2014 için 100 lira zammın yanı sıra gelecek yıl için 6+6, 2015 yılı için 6+6 olmak üzere toplam yüzde 12'şer zam yapılmasını talep edecek. Toplu sözleşme ikramiyesinin 2014 için ayda 30 liradan yıllık 360 liraya, 2015'te aylık 40 liradan yıllık 480 liraya çıkartılmasını isteyecek. Sözleşme ücreti tavanı 4 bin 28 liradan 5 bin 500 liraya çıkarılmasını ve öğretim elemanları ve öğretmenlere 328 liranın üzerinde ek ödeme verilmesini hükümetten isteyecek.

Türkiye Kamu-Sen'in ise talepleri şöyle olacak:
Kamu görevlilerinin ve emeklilerinin maaşlarına 1 Ocak 2014'ten geçerli olmak üzere yüzde 10, 1 Temmuz 2014'ten itibaren de ilaveten yüzde 10 zam,2015 yılı içinde aynı şekilde tüm kamu görevlilerine ve emeklilerine birinci ve ikinci aylık dilimlerde ayrı ayrı yüzde 10'ar (yüzde 10+10) maaş artış yapılmasını isteyecek. Yine, yılda iki kez dini bayramlar öncesinde tüm kamu görevlilerine 843 lira tutarında "Bayram İkramiyesi" ödenmesi ve Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan personele de ek gösterge verilmesini talep edecek.

KESK'in talepleri şöyle olacak:
Kamu emekçilerinin temel maaşı, 2014 yılında 2 bin 340 liraya yükseltilmesi, kamuda sözleşmeli, taşeron ve benzeri farklı statülerdeki güvencesiz çalışmaya son verilmesi, tüm çalışanlar iş güvencesine kavuşturulması, tüm çalışanların ücretlerinin bin 101 lira olarak belirlenen açlık sınırına kadar olan kısmının vergiden muaf tutulması ve üzerindeki miktar için vergi kesintisinin yüzde 15 olarak sabitlenmesini isteyecek.

Sonraki Haber