ABD'de çalışmak isteyenlere müjde!

Yılda 200 bin vasıfsız işçiye ABD kapısı açılabilir!

PARALİMANI.COM

ABD'de bugünlerde oldukça ses getirecek bir vize düzenlemesi için anlaşma yakın.

Ülkede büyük bir tartışmaya neden olan ve ABD'ye yüksek sayıda düşük nitelikli işgücünü getirme olasılığı bulunan yasa, ülkede devrim sayılabilecek değişiklikler içeriyor.

Mevcut işçi vizesinde bir çalışan, sadece ülkeye girişine vesile olan işletmede çalışmak zorundayken ve ülkede oturma izni bulunmazken yenie "W" isimli vize programı, düşük vasıflı işçilerin, iki şirket arasında transfer olabilmesine ve geçici oturma izni alabilmesine izin veriyor.

Yeni vize programının en çok tartışılan kilit noktası ise bu işçilere daha düşük ücret ödenmesi durumunda zaten işsizliğin yüksek olduğu ABD'de Amerikalılar'ın bir taşeron işgici ile rekabet edemeyeceği korkusuydu. Düşük nitelikli işgücüne daha düşük ücret ödenmesi durumunda işletmelerin göçmen işçileri tercih edeceği yönündeki itirazların ardından bu anlaşmazlıkta temel bir anlaşmaya varıldı. Buna göre artık göçmen işçilere de Amerkalılara verilenle aynı ücret ödenecek. Böylece bir göçmen işçiyle bir Amerikalı işçi birbirine ücret açısından rakip olmayacak.

Yasa aynı zamanda ABD'de halen kaçak işçi olarak bulunan 11 milyon göçmene geçici oturma izninin kapısını açarken her yıl ülkeye 200 bin yeni vasıfsız işçi girişine de yol açabilecek.

Sonraki Haber