Bu kurbanlara dikkat!

Kurban siz olmayın!

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Arslan, kurbanlık satın almak isteyen vatandaşlara satış merkezlerindeki veterinerlerden yardım almalarını tavsiye etti.

İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO), ilçe belediyeleriyle ortak çalışma başlatarak kurbanlık satış merkezlerine nöbetçi veterinerler yerleştirdi. İVHO Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, “Vatandaş dışarıdan baktığında bir hayvanın hormonlu olup olmadığını anlayamaz.

Kurbanlık alanların çevresinde klinikleri olan meslektaşlarımızın bildirimlerine göre, hayvan sahipleri hastalanan hayvanları için antibiyotik satın almak istemektedir. Oysa kısa süre içinde bu hayvanlar kesileceği için ilaçların vücuttan atılma süresi dolmamış olacak ve tüketici için bu durum risk teşkil edecektir. Meslektaşlarımız bu yöndeki talepleri geri çevirmektedirler” diye konuştu.

ANTİBİYOTİK RİSKİ

Arslan, şunları söyledi: “Antibiyotiklerin insan sağlığı açısından alerjiden kanser yapıcı etkiye kadar riskleri bulunmaktadır. Ette antibiyotik kalıntısı olmaması için antibiyotiklerin kesimden ortalama 3 hafta önce terk edilmesi gerekir.

Ülkemizde yasaklanmasına rağmen antibiyotikler zaman zaman tedavi yanında canlı ağırlık artışı içinde kullanılıyor. Diğer taraftan steroid etkili hormonlar da kilo artışı amaçlı kullanılabilmektedir.”

Şişme hayvanın eti sıkı olmaz

Anadolu yakasının en büyük kurban satış yeri olan Hekimbaşı Kurbanlık Satış Merkezi’nde kurbanlık satan esnaflardan Murat Mayda, “Vatandaş hayvan alırken hormon verilen, kilo artırıcı iğne vurulan hayvanı tespit için görevlilerden yardım istesin. Şişme hayvanın eti sıkı olmaz. Şüphelendiği an pazardaki diğer esnaftan da yardım isteyebilir. Çünkü biz bu tür insanları aramızda barındırmayız” şeklinde konuştu.
Sonraki Haber